Kettősfronti hatás a hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A frontmentes napok után hétvégére ismét megnő a csapadékhajlam, kettősfronti hatás várható. Vérnyomás ingadozással, fejfájással, fáradtsággal küzdhetünk.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton kettősfronti hatás várható. A melegfrontra érzékenyek fogyasszanak lúgos kémhatású ételeket, például zöldbabot, panaszaik enyhítése érdekében. Gyulladásos és görcsös ízületi panaszok, fáradékonyság, ingerlékenység jelentkezhet az érzékenyeknél. A közlekedők figyeljenek fokozottabban, egyeseknél megnyúlhat a front hatására a reakcióidő. A nap folyamán országszerte előfordulhat csapadék, ha kirándulni indulunk, az esőkabátot ne hagyjuk otthon. Élénk marad a szél egész hétvégén, mely fejfájást okozhat az érzékenyeknek.
A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a csapadéknak köszönhetően alig fog változni a következő két napban. A pollenkoncentráció viszont egyre növekszik, országszerte a lórom, az útifű és a bodzafa virágpora okozhat panaszokat az allergiásoknak.

Vasárnap szintén kettősfronti hatás fogja terhelni szervezetünket. Nő a nappali felmelegedés, de szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, és kevesebb lesz a napsütés is az előző napokhoz képest. A kettősfronti hatás miatt vérnyomásingadozást, lehangoltságot, vagy éppen ingerlékenységet érezhetünk. A fejfájósok is számíthatnak panaszaik erősödésére, igyanak több folyadékot a nap folyamán. Erősen felhős lesz az idő, a keleti és a déli területeken várható csapadék, mely meghiúsíthatja az itt élők tervezett szabadtéri programjait. A nyugati megyékben élők viszont napsütésre is számíthatnak.

Hétfőn még kitart a csapadékosabb idő, ismét kettősfronti hatással kell számolni. Egyre melegebb lesz, záporok környezetében párássá, fülledtté válhat a levegő. A szívbetegek nehézlégzése fokozódhat.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!