Vágólapra másolva!
Ma országszerte 30 fok fölött tetőzött a hőmérséklet, sőt, helyenként a 35 fokot is meghaladta. A kánikula egyelőre folytatódik, az Alföldön még napokig 30 fok fölötti csúcsok várhatók. Ugyanakkor észak felől pár fokkal enyhébb légtömegek érkeznek, jelentős lehűlés azonban csak a jövő hét közepe táján várható.
Vágólapra másolva!

Már napok óta tart a kánikula, és a forró nyári idő folytatódik a jövő hét közepéig. A tartós meleg időszak legforróbb napjait már magunk mögött tudhatjuk, a melegrekord azonban péntek után ma, szombaton sem dőlt meg az ICI Interaktív Meteorológia műszerei szerint. A június 6-ra vonatkozó eddigi legmelegebbet 35,8 fokot még 2003-ban mérték.

Ma ugyan közel voltunk ahhoz, hogy új rekord szülessen, ez mégis elmaradt. Országszerte 30 fok fölé melegedett a levegő, az ICI Interaktív Meteorológia műszerhálózatának adatait megvizsgálva, a legforróbb idő ma Csongrád település, illetve Pécs térségében volt. Mindkét 35,1 fokot mutattak a hőmérők a legmelegebb órákban. Emellett sokfelé haladta meg a 33-34 fokot a hőmérséklet (utólagos pontosítás: a hivatalos adatok szerint a magyar-szerb határon fekvő Kelebia településen 35,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, tehát beállt a 2003-as rekord).

Vasárnap észak felől egy gyenge hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami számottevő enyhülést egyelőre még nem hoz, bár az északi megyékben és a Dunántúl nagy részén már 30 fok alatt marad a hőmérő higanyszála. Az Alföldön ugyanakkor a hőmérséklet ismét eléri a 33 fokot. A hőségriadó még érvényben marad, és az ország keleti felében a csúcshőmérséklet még napokig 30 fok fölött alakul.

A front áramlási rendszerében nedvesebb légtömegek érkeznek, így vasárnap a déli óráktól már gomolyfelhők tarkítják az eget, és eleinte az északi, északkeleti, majd estefelé az északnyugati megyékben frissítő záporok is előfordulnak. Ugyanakkor a magasban beáramló hidegebb levegő labilizálja a Kárpát-medencét kitöltő levegőt, ami kedvez a feláramlásnak és a zivatarok kialakulásának. Napközben még csak elszórtan, az éjszakai órákban és hétfőn már több helyen alakulnak ki zivatarok, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet.

A folytatásban változóan felhős-napos időre számíthatunk, szerdán ismét többfelé csapadékkal, majd csütörtökön újabb, erőteljesebb hidegfront érkezik, és a mostani hétvégéhez képest közel 10 fokkal lesz hűvösebb.

A várható időjárásról itt olvashatsz részletesebben.