Dideregnek a játékosok a foci vb-n

Vágólapra másolva!
Szokatlanul hideg és fagyos az időjárás Dél-Afrikában, a labdarúgó világbajnokság helyszínein. A nézők és a játékosok is panaszkodnak a barátságtalan, hideg idő miatt.
Vágólapra másolva!

Dideregnek a csapatok és a szurkolók is a Dél-Afrikai világbajnokság helyszínein, mert szokatlanul hidegre fordult az időjárás a kontinens legdélebbi országában.

A világbajnoki helyszíneket Afrika legdélebbi területein, a mérsékelt öv nedves szubtrópusi és félszáraz éghajlati területein jelölték ki. A déli félteke telén júniusban általában 10 és 15 fok közötti középhőmérsékletre, és többnyire száraz időjárásra van kilátás. Csapadékosabb, kissé enyhébb idő inkább csak az Atlanti- és a Csendes-óceán partján elhelyezkedő vidékeken szokásos az év ezen időszakában.

Az idei tél viszont szokatlanul hideg, amelynek oka az a mérsékelt övi légörvény, melynek frontjai átvonulásuk során nagy csapadékot és jelentős lehűlést hoztak Dél-Afrika fölé. Özönvízszerű esőzés volt például Fokvárosban - a lezúduló, hatalmas mennyiségű víz közel ezer lakást mosott el a város szegények által lakott negyedeiben.

Ez a légtömeg az utóbbi néhány napban nyugalomba került, és az erős éjszakai kisugárzás miatt sokfelé hűl éjszaka fagypont alá a hőmérséklet. Pénteken a hajnali órákban egyes területekre a helyi meteorológusok mínusz 6 fokos fagyot jeleztek előre. A következő néhány napban lassú enyhülés kezdődik, de csak a jövő hét elejére szűnnek meg fagyok.