Mostantól segíti az időjárás az árvízi védekezést

Vágólapra másolva!
Elhagyja az a ciklonális felhőzet az ország területét, amely az utóbbi időszak nagy csapadékait okozta. A jövő hét elejéig napos, száraz, meleg időjárásra számíthatunk, amely nagyon fontos, jó hír az árvízi védekezők számára.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napok rendkívüli csapadékát okozó mediterrán ciklon fokozatosan legyengült, az éjszaka során kettős frontja is elhagyja az ország térségét. A jövő hét elejéig magasnyomás épül ki a Kárpát-medence környezetében, és a leszálló légmozgások hatására felhő is alig lesz az égen. Csapadék nem várható sem a Tisza, sem a Duna vízgyűjtőjén.

Ennek ellenére szombaton és vasárnap továbbra is emelkedik a vízállás, mert a lehullott csapadék a hegyekből időbeli késéssel érkezik meg a síkvidékre. Vasárnapra várható a legtöbb folyón a tetőzés, amely több helyen minden idők legmagasabb vízszintjét jelenti. De további utánpótlás nem érkezik, ami mindenképpen megkönnyíti az árvízi védekezésben részt vevők munkáját.

A rendkívüli csapadékot az okozta, hogy az említett mediterrán ciklon napokig örvénylett Közép-Európa fölött, és országszerte okozott kiadós esőzést. Nagy területen regisztrálták az egy-két havi átlagos csapadékmennyiséget mindössze 24-48 óra leforgása alatt. Jelentős csapadék hullott ezzel párhuzamosan a Kárpátokban, és az Alpok vidékén is.

A hatalmas mennyiségű csapadék árhullámot okozott a Dunán, a Tiszán és több mellékfolyóján, illetve számos kisebb patakon. Helyenként kritikus helyzet alakult ki, öt megyében rendeltek el vészhelyzetet. Különösen súlyosak az áradás következményei Edelényben, Hernádszentandráson, Szendrőn, Honton, Abaújváron.