Állati fűnyírókat tenyészt egy brit nő

Vágólapra másolva!
Fűnyíróként alkalmaz tizenhét törpekengurut egy brit nő. Mary Davies kérésre bérbeadja az állatokat, amelyek olyan helyen is leeszik a növényzetet, ahová gépi fűnyíróval képtelenség hozzáférni.
Vágólapra másolva!

Az 50 éves Mary Daviesnek 17 wallabyja van, amelyeket az ikerfivérével együtt tenyészt. Az állatok iránt olyan élénk a kereslet, hogy várólistát kellett bevezetnie a törpekenguru-igénylő kerttulajdonosoknak.

Davies szerint a törpekenguruk sokkal jobbak fűnyírónak, mint a gépek: napi 24 órán át dolgoznak akár esik, akár fúj, a gépek számára hozzáférhetetlen helyeken is - például árokpartokon - megkurtítják a gyepet, önjáróak és sokkal csendesebbek.


Hátrány: ami tetszik nekik, lelegelik

Bár a törpekenguruk különleges mintákat nem nyírnak a pázsitba, nem kell nekik se benzin, se villany, helyette fűvel működnek. Mary Davies szerint az állatok kiváló minőségben tartják a gyepet. A hátrány az, hogyha a törpekenguru valami olyan növényt talál, ami a kedvére való, azt meg is eszi - vagyis vigyázni kell a virágokra.

Forrás: AFP

Törpekenguru albínó kicsinyével

Davies 300-1000 font (90-300 ezer forint) között adja törpekenguruit, de csakis párban, mert a wallabyk unatkoznak egyedül - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap. A kisméretű kenguruk legfeljebb 90 centi magasra nőnek meg, negyven évig is elélnek, legfeljebb 48 km/órás sebességgel képesek futni, és 1,80 méteres magasságra is felugranak.

A wallabykat Tasmániából hozta be 1889-ben az asszony déd-dédapja, Sir Edmund Loder természetbúvár. A dél-angliai Horshamben élő Davies tizenöt éve kezdett törpekengurukkal foglalkozni - a falka nyolc albínó és kilenc szürke törpekenguruval indult.

Hasonló bérlegeltetési szolgáltatást vett igénybe 2009 májusában a Google. A keresőcég szilikon-völgybeli, Mountain View-i központja körül kecskék nyírták le a füvet. A vállalat közleménye szerint a mintegy kétszáz kecske kibérlése annyiba került, mintha gépi fűnyírást vettek volna igénybe, de így csökkent a lég- és zajszennyezettség, továbbá "még nézni is sokkal kellemesebb volt". Hasonló megoldáshoz folyamodott a Yahoo is.