Minden idők legnagyobb árvize fenyeget a Tisza mellékfolyóin

Vágólapra másolva!
Eddig nem látott árhullámok vonulhatnak le a Tisza egyes mellékfolyóin, az Ipolyon és számos vízfolyáson országszerte az elmúlt napok felhőszakadásszerű esőzéseinek és a hétvégi újabb kiadós csapadék hatására. A belvíz és az elöntések komoly károkat okoznak.
Vágólapra másolva!

A Sajón már jelenleg is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben 350 cm-es vízállás mellett. Hétfőn várhatóan erőteljesen emelkedni kezd a vízszint, és minden idők legmagasabb vízállása mellett tetőzhet a folyó. Az eddig mért legnagyobb vízállás 400 cm.

Négy méteresnél nagyobb vizekre lehet számítani

A Túron az előrejelzések szerint várhatóan elsőfokú árhullám vonul majd le a hét közepén, míg a Körösökön a hét második felében kezd tetőzni a vízállás, szintén elsőfokú készültség mellett. A Bodrogon jelenleg még nincs árvízvédelmi készültség, de a vízszint várhatóan gyorsan fog emelkedni az elkövetkező napokban, és a vízállás elérheti a másodfokot. A Tiszán Tokajnál a hét közepére elsőfokú készültség léphet érvénybe.

Másodfokú készültséget rendeltek el az Ipolyon és Zagyván. Az előrejelzések szerint a következő két napon még 40-50 mm eshet az Ipoly térségében, így nem kizárt, hogy a folyó teljes szakaszán harmadfokú riasztási szinteket elérő, ill. azt meghaladó vízállások lesznek.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Zagyván Pásztón 410 cm-rel tetőzött a víz. Jelenleg a felső (Nemti-Dorogháza-Pásztó) szakaszon, valamint a mellékvízfolyásokon apadó, a középső és alsó szakaszon (Apc-Szentlőrinckáta) áradó a tendencia. Előrejelzésük alapján várhatóan holnap reggel a Zagyva Szentlőrinckáta szelvényében 335 cm-rel tetőzik a második árhullám, elérve a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén az elkövetkezendő két nap során további 30 mm területi átlagú csapadék várható. Az eddig lehullott és a várható csapadékmennyiség a Tarna ágán harmadfokú árvízvédelmi szintet, a Zagyva főágán Jászteleknél harmadfokú árvízvédelmi szintet (500 cm) lényegesen meghaladó árhullámot fog eredményezni.

Nőtt a belvizes területek száma

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 5 védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Elsőfokú készültség van érvényben a Tiszai-alsó és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú készültség van érvényben a Tiszai-középső, a Tiszai-felső és a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. A készültséggel érintett területen a belvízzel elöntött terület nagysága 6 100 ha volt.

Belvízvédelmi készültség van a Körös-vidéki Igazgatóság területén is. Elsőfokú a készültség a Holt-Sebes-Körösi szakaszon, a Kettős-Körös, a Fehér-Fekete-Körös közi, illetve a Mezőberényi szakaszon. Másodfokú készültséget rendeltek el a Hosszúfoki belvízvédelmi szakaszon.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 6-ra nőtt a belvízzel érintett szakaszok száma, a jászberényin, a jászkisérin, a kjisújszállásin, tegnap este óta a kiskörein, ma reggeltől a karcagi szakaszon is másodfokú, a cibakházain pedig elsőfokú készültséget tartanak fent. A beérkezett jelentések alapján igazgatóságunk területén 8100 hektárt borít belvíz. Első fokozat van érvényben Fegyverneken és Jászalsószentgyörgyön, másodfokú a készültség Alattyánban és Mezőtúron.

Az esős idő hétfőn is folytatódik, újabb kiadós csapadék várható elsősorban a Dunántúlon.