Vágólapra másolva!
Az északi országrészben nagy területen vannak jelenleg is zivatarok. Intenzív, villámlásokkal kísért záporeső elsősorban északon fog kialakulni a kora esti órákban. Néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A viharok érintik a főváros térségét is.
Vágólapra másolva!

A szerda délutáni zivatarok kronológiája

21:50

A délről érkező cellák is elkerülték a fővárost, némiképp legyengülve tovább haladtak kelet felé. Az éjszaka folyamán főként az északkeleti, keleti megyékben lehet még zápor, néhol zivatar.

20:50

Míg az egyik zivatarcella észak felé elhagyta a fővárost, addig a Duna-Tisza közén képzödött zivatargóc megerősödött és a dél-pesti városrészhez közelít.

19:45

Egy intenzív zivatargóc elérte Budapest északi részét, míg a fővárostól délre a Duna-Tisza közén egy erősebb cella képződött.

19:00

A zivatarzóna széle elérte a fővárost, de a nagyobb intenzitású központok észak felé vették az irányt, így elkerülték Budapestet.

18:00

Nyugat felől elérte a fővárost is zivatarzóna, az OMSZ narancs riasztást adott ki a főváros térségére, valamint a Balatonon is másodfokú készültség van érvényben.

17:30

A nagy kiterjedésű zivatartömb előtt a Dunántúli-középhegységben két kisebb cella alakult ki, melyek fokozatosan kelet felé helyeződnek át.

16:30
A Kisalföld nagy részén váltakozó intenzitású záporeső hullik. Hevesebb zivatarok Soprontól délre, délnyugatra fordulnak elő, ott a felhőszakadást viharos erejű szél kíséri.

15:50
Az északnyugati országrészben Soprontól Mosonmagyaróvárig sokfelé észleltek zivatart, felhőszakadást. Úgy tűnik - ha átmenetileg is - a zivatarok egy délnyugat-északkelet irányú láncba rendeződtek.

14:40
Közvetlenül Soprontól nyugatra-délnyugatra szupercella alakult ki. A szupercella nagyjából 10-30 km vízszintes és 7-13 km függőleges kiterjedésű viharobjektum, amelyben függőleges tengelyű örvénylő légáramlás tapasztalható. A tornádók nagy része szupercellákban alakul ki.

14:20
Sopron környékét Ausztria felől több kisebb zivatargóc érte el. Kis területre kiterjedően felhőszakadás is előfordult.


Növekvő labilitás okozza a zivatarokat

Bár az ország déli, délnyugati vidékén a légkör a magasban érkező melegedésnek köszönhetően az elmúlt másfél napban stabilabb lett, északon ismét meglehetősen labilis a levegő. A labilitás oka, hogy a terület egy nagytérségi feláramlási zónának a része.

A többórás napsütés által a légkör alsó részén összegyűlt energia hatására gomolyfelhők képződnek, amelyeknek a növekedését a nagytérségű feláramlás segíti és gyorsítja. Mindezek következtében főként a késő délutáni, kora esti órákban törnek ki hevesebb záporok, zivatarok az ország északi részén. Helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt, miközben átmenetileg 70-90 km/órás széllökések okoznak viharokat. A zivatarok várhatóan Budapest egyes részeit is elérik.