Kettősfronti hatással jellemezhető változékonyság - Orvosmetorológia

Vágólapra másolva!
Bár a levegő szennyezettsége alacsony marad, a hétvégi időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak. Kettősfronti hatás érvényesül, de hétfőn a frontérzékenyek fellélegezhetnek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton kettősfronti hatás lesz érezhető, gyakran lehet majd záporra, zivatarra számítani. A változékony időjárás sokak szervezetét megterheli, teljesítményromlás, reakcióidő csökkenés, koncentrációs problémák léphetnek fel. A zivatarok környezetében időnként megerősödhet a szél, ami sokaknál fejfájást, rossz közérzetet okoz. Az asztmások zivatarok környezetében számolhatnak panaszaik erősödésével, ilyenkor tartózkodjanak zárt térben. A megnövekvő felhőzet időnként tartósabban eltakarja majd a napot, ami általános lehangoltságot eredményezhet.

Vasárnap szintén marad a kettősfronti hatás, és a többfelé várható záporok, zivatarok miatt esernyőt mindenképpen vigyünk magunkkal. Több helyen megerősödik majd a szél, ami elsősorban a gyerekek, valamint a szélérzékenyek nyugtalanságát eredményezheti. Az erős oldalszél és a csapadék az utakon is veszélyt jelenthet, csökken a járművek menetstabilitása. Tehát a hét utolsó napjaiban is várhatóan marad a kettősfronti hatás, a szív- és keringési betegek lehetőleg ne tervezzenek megterhelő programot a hétvégére, illetve fogyasszanak könnyű ételeket.

Hétfőn ugyan növekszik a csapadék valószínűsége, de fronthatás nem terheli szervezetünket. A magasban melegedés kezdődik, ez okozza majd a többfelé erősen megnövekvő felhőzetet és a csapadékot. Főleg az ízületi panaszokkal küzdők számíthatnak fájdalmaik erősödésére.
Az UV sugárzás mértéke a megnövekvő felhőzetnek köszönhetően alacsonyabb marad, a levegő pollenszintje főleg a Dunántúlon lesz magas, de a csapadéknak köszönhetően csökkeni fog.