Megterhelő lehet a hétvégi változékonyság - Orvosmetorológia

Vágólapra másolva!
A hétvégi programokat többfelé záporok, zivatarok zavarhatják meg. A megnövekvő felhőzet időnként tartósabban eltakarja majd a napot, ami lehangoltságot eredményezhet. A változékony idő miatt gyakran előfordulhatnak koncentrációs problémák. A levegő szennyezettségi szintje továbbra is alacsony marad.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken gyakran érhet bennünket zápor, zivatar. Vízálló kabátra vagy esernyőre szükségünk lehet. A kettősfronti hatás mindkét frontra érzékenyek tüneteit felerősítheti. A párás levegő miatt nehézlégzést érezhetünk, amit a szívbetegek éreznek meg a legjobban. A koncentrációs zavarok miatt a napi rutin feladatok elvégzése nagyobb figyelmet igényelhet, így legyünk körültekintőek a nap során.

Szombaton ismét kettősfronti hatás lesz érezhető, valamint gyakran lehet majd záporra, zivatarra számítani. A változékony időjárás sokak szervezetét megterheli, teljesítményromlás, reakcióidő csökkenés, koncentrációs problémák léphetnek fel. A zivatarok környezetében időnként megerősödhet a szél, ami sokaknál fejfájást, rossz közérzetet okoz. A megnövekvő felhőzet időnként tartósabban eltakarja majd a napot, ami lehangoltságot eredményezhet.

Vasárnap szintén marad a kettősfronti hatás, és a többfelé várható záporok, zivatarok miatt esernyőt mindenképpen vigyünk magunkkal. Több helyen megerősödik majd a szél, ami elsősorban a gyerekek, valamint a szélérzékenyek nyugtalanságát eredményezheti. Az erős oldalszél az utakon is veszélyt jelenthet, csökken a járművek menetstabilitása. Tehát, a hét utolsó napjaiban is várhatóan marad a kettősfronti hatás, a szív- és keringési betegek lehetőleg ne tervezzenek megterhelő programot a hétvégére.