A csapadékos, fülledt idő továbbra is problémákat okoz - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hétvégén még marad a meleg, fülledt, zivataros idő, mely tovább csökkenti a komfortérzetet. A jövő héten még több csapadék érkezik, és a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül, az északnyugati szél is megélénkül. A hétvége első napján még több napsütés és melegebb idő várható. A szabadtéri programokat azonban sokfelé meghiúsítja zápor, zivatar. A hidegfrontra érzékenyek fejfájással, álmossággal küzdhetnek a nap folyamán. A fülledtség a csapadék érkezése után fokozódni fog, az Alföldön igen jelentős mértékű lesz. A magas páratartalom a szívbetegeknek okozhat főleg problémákat, illetve a reumában szenvedőket is megviselheti.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, amely a görcsös panaszokat erősítheti fel. Az utakon erős oldalszélre, nedves útszakaszokra és a hidegfronti hatás miatt megnövekvő reakcióidőre érdemes odafigyelni. A csapadék előfordulásának valószínűsége ugyan csökken, de eleinte keleten, később a Dunántúlon lehet majd számítani záporokra. Marad a fülledtség. Napok óta magas a páratartalom, és ez még az egészséges emberek szervezetét is megterhelheti, hiszen ebben a helyzetben csökken a bőrünkről elpárolgott folyadék mennyisége, ami fölborítja hőháztartásunkat. Sok pihenéssel, könnyű ételek fogyasztásával csökkenthetők a panaszok.

Hétfőn kettősfronti hatás terheli szervezetünket, szinte egész nap borult lesz az ég, mely a hangulatunkra is rányomja majd a bélyegét. Ehhez társulhatnak még a testi panaszok is, a fáradtság, levertség, vagy a melegfrontra érzékenyeknél az idegesség, gyulladásos jellegű tünetek. A fejfájósok hétfőn különösen megterhelő napnak néznek elébe.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony marad. A héten a kőrisfa, a tölgyfa és a pázsitfűfélék pollenszórása lesz magas, de a csapadéknak köszönhetően a levegőben a pollenkoncentráció csak kissé emelkedik. A napsütéses órákban vigyázzunk bőrünkre, az UV sugárzás erős lesz a következő napokban.

______________________________________________________________

Küldd be fotóidat a foto@ozonenetwork.hu-ra! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!