Még órákon át zuhogni fog a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Ismét közel orkánerejű széllökések fordultak elő reggel a Dunántúlon. A csapadékhullás keleten végre megszűnt, nyugaton azonban a délelőtti órákban még sokfelé lesz intenzív az esőzés. Várjuk olvasóink képeit a viharról a [email protected] címre!
Vágólapra másolva!

05:00

Újra esik északkeleten, a nap folyamán errefelé 5-10 mm újabb csapadék nehezíti az árvízi védekezést. A szél főleg a Dunántúlon és a középső országrészben gyakran éri el a viharos fokozatot.

21:00

A viharos szél csak kissé mérséklődött, a csapadékzóna nyugat, délnyugat felé távozott az ország területéről. Átmenetileg most nincs eső az országban, de észak felől újabb csapadékzóna érkezése várható.

15:00

Továbbra is viharos a szél az ország középső részén, valamint a Dunántúlon, a legerősebb széllökések sokfelé meghaladják a 70-80 km/ órát. A csapadékzóna lassan helyeződik át nyugat-délnyugat felé, miközben kissé csökken az intenzitása. Az északkeleti országrészben átmenetileg felszakadozott a felhőzet.

9:45

A Bakonyban 110 km/órás széllökéseket mértek, az országban máshol is előfordult 80-95 km/órás szél. Keleten megszűnt a csapadék, helyenként rövid időre előbukkant a nap. Nyugaton azonban még órákig esőzés várható, néhol jelentős mennyiségben.

7:00

Szentendrén a Kőhegyen kihelyezett műszerünk 100 km/h-s széllökést regisztrált ma reggel.

Általában erősen felhős az ég az ország fölött, de néhol már előbújt a nap. A Dunántúlon még többfelé esik az eső. Vasárnap a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége egyes helyeken a 100 mm-t is meghaladta.

4:00

Éjjel a legerősebb széllökéseket, 70-90 km/h-t a fertőszentmiklósi, a tapolcai és a pátyi műszereink mérték, illetve 96 km/órás értéket regisztrált a Balatonfüredi szélmérő. A szentendrei Kőhegyen is előfordult 92 km/órás széllökés.

Zivatarok, felhőszakadások alakulhattak az éjszaka első felében Budapest környékén, majd később Kaposvár térségében.

0:15

A szél tovább erősödik, a Dunántúlon és a középső megyékben 90 km/h körüli maximum széllökések fordulhatnak elő a következő órákban.

A középső országrészben átmenetileg csökkent a csapadék intenzítása, hajnalban azonban ismét jobban elered az eső, akár újabb 20 mm is hullhat egy-egy helyen. Hétfő délutántól várhatóan alábbhagy a csapadékhajlam.

22:30

A Velencei-tóból elkezdték leereszteni a vizet. Az apasztásra azért van szükség, mert az esőzések miatt a vízszint túl magasra emelkedett, és az erős hullámzás miatt a parti védő rendszerek megrongálódhatnak. A Balatonon is széles sávban mossák a partot a hullámok. Fejér megyében szinte folyamatosan riasztják a tűzoltókat különböző eseményekhez. A mentési munkálatok várhatóan egész éjjel eltartanak majd, de az áradó patakok miatt hétfőn napközben sem maradnak tétlenül a védekezésben segítők.

Időközben az áradás miatt lezárták a 81-es és a 11-es út egy-egy szakaszát.

21:00

A mai csapadékösszeg Baranyában és az északi megyék egyes területein megközelítette a 100 mm-t. Ez az érték egy havi átlagos csapadékösszeghez hasonló nagyságrend. Az éjszaka folyamán további esőzésekre kell számítani. Hétfőn újabb 5-25 mm eső eshet országosan, ám a területi eloszlás nagyon változó lesz. A jelenlegi számítások szerint keleten napközben már hosszabb csapadékmentes időszakokra is számíthatunk, ugyanakkor a középső országrészben és nyugaton lokálisan a 20-30 mm-t is meghaladó csapadék alakulhat ki.

A hajnali órákban a Dunántúlon és a középső országrészben ismét fokozódhat a szél erőssége. Előfordulhatnak 90 km/órás széllökések is. Hétfőn napközben az ország nagy részén erős északnyugati szél lesz jellemző.

Továbbra is számolni kell a patakok, kisebb folyók áradásával, és az erős szél miatt fák kidőlésével, forgalmi fennakadásokkal, esetleges áramkimaradásokkal.

13:30

A legnagyobb széllökések a Dunántúlon helyenként elérik a 100 km/h-t. Fertőszentmiklósi műszerünk ma többször 100-102 km/h-s értékeket. Jelentős mennyiségű csapadék hullott.

Ma reggel 8 óráig 24 óra alatt Baranya megyében és Borsodban
helyenként 90-100 mm, Pest és Komárom megyében 60-70 mm. Ma általában további 20-40 mm esőre számíthatunk. Sokfelé kiléptek medrükből a patakok. A Tisza északi mellékfolyóin komoly áradások várhatók.

9:45

Az ICI Interaktív Meteorológia tapolcai műszere 132 km/h-s széllökést mért. Balatonfüreden is mértek 120 km/h-nál erősebb szelet. Már elmondhatjuk, hogy orkán erejű széllökések vannak a Dunántúlon.

5:30

Fertőszentmiklósi műszerünk 94 km/h-s széllökést regisztrált, de Siófokon is mértek 105 km/h-s szélrohamot. Tapolca térségében fújnak a legerősebb szelek, itt elhelyezett műszerünk a gyakran 80 km/h-t meghaladó átlagszél mellett 110 km/h feletti széllökéseket is regisztrált.

23:55

A Dunántúlon a többfelé viharos északnyugati szél már érezteti hatását, itt 7, 10 fokig hűlt a levegő, míg a délies áramlásnak köszönhetően keleten jóval enyhébb az idő, itt 13, 15 fokos a levegő. Érdekesség, hogy holnap a maximum érték lesz ennyi, a legmelegebb nyírségi tájakon márhetünk majd 13, 14 fokos értékeket.

22:40

Jelenleg az Alföld középső és északi megyéiből jelentenek zivatartevékenységet, délebbre már megszűntek a zivatarok. Éjszaka keleten egy-egy zivatar még előfordul. Sokfelé esik az eső, hevesebb csapadéktevékenység Zala megyében figyelhető meg.

22:00

Az esőzések következtében akadozik a vonatközlekedés, míg BAZ megye egyes mezőgazdasági területein félméteres belvíz okoz gondot.

21:15

Heves zivatargócok alakultak ki Letenye és Lenti térségében is.

20:40

A Dél-Alföldön már Kunszentmárton és Szarvas térségét is elérték a zivatarok. Fertőszentmiklósi műszerünk már 73 km/h széllökést mért. Budapesten egyre nehezebben lehet autóval közlekedni, sok autó lerobban a motortérbe kerülő víz miatt. A Stadion szállodát elöntötte a víz. A tűzoltók homokzsákokkal és szivattyúkkal védik az épületet.

19:40

Heves zivatarok pattantak ki a szerbiai Vajdaságban, amelyek déli határunkon átlépve Csongrád és Békés megyébe is megérkeztek. A cellák várhatóan észak felé haladnak majd tovább. Eközben a Dunántúlon egyre többfelé erősödik meg a szél, Fertőszentmiklós térségében 60 km/óra feletti széllökések is kialakultak.

A hétvégén egy mediterrán ciklon vonul át felettünk sok csapadékkal és viharos szelekkel. A ciklon csapadékzónájának első hulláma már ma elérte Magyarországot, aminek következtében országszerte csapadékosra fordul az idő.

50 mm csapadék is lehullhat

Kiadós csapadékra van kilátás: a Dunántúlon már ma éjfélig hullhat 20-30 mm eső, de máshol is várható 15 mm-t meghaladó mennyiség. Vasárnap is kiadós esőzésekre számíthatunk, ekkor a Dunántúlon 40-50 mm csapadék sem kizárt 24 óra alatt. De az ország más részein sem lesz ritka a 20-30mm-t meghaladó mennyiség.

Az esős idő hétfőn is folytatódik, a nyugati és középső megyékben újabb 10-15 mm csapadék, néhol ennél több is hullhat.

100 km/óra feletti széllökések is lehetnek

A sok csapadék viharos szelekkel párosul. Az északnyugati szél a ma esti óráktól kezdve a Dunántúlon egyre többfelé eléri a viharos fokozatot: a Dunántúl északi megyéiben a széllökések elérhetik a 70-80 km/órát. Az éjszaka folyamán aztán tovább erősödik a légmozgás, Győr, Vas, Veszprém és Fejér megye területén többfelé kell 90-100 km/órás szelekkel számolni, de a Balaton és a Bakony térségében a legerősebb széllökések elérhetik a 110 km/órát is. Délelőtt továbbra is a Veszprém és Fejér megyében várhatók a legerősebb, 90-110 km/órás szelek. A nap folyamán aztán valamelyest mérséklődik a szél, de így is többfelé lehetnek 70 km/óra fölötti széllökések - a főváros térségében is.

Növekvő ár- és belvízveszély

A nagy mennyiségű csapadék következtében, főképp, hogy az elmúlt napokban felhőszakadásszerű esőzésekre került sor, folyóinkon áradás kezdődhet, egyúttal pedig a belvizes területek nagysága is várhatóan emelkedni fog.

Az áradások elsősorban a Tiszát és mellékfolyóit érintik majd, a Tisza felső szakaszán akár harmadfokú árhullám is levonulhat a hét elején, és árhullám fenyegeti számos mellékfolyóját is. A legsúlyosabb áradások a Sajón, a Bodrogon és a Hernádon alakulhatnak ki, ahol akár minden idők legnagyobb vízállását mérhetik majd a szakemberek.

Közel 10 fokkal marad el a hőmérséklet a megszokottól

A ciklon hidegfrontja mögött az erős északias áramlással egyre hidegebb légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe. Vasárnap a Dunántúlon és a középső megyékben 10 fok alatt marad a csúcsérték, általában 7, 9 fok között tetőzik a hőmérséklet, és a Tiszántúlon is csak pár fokkal melegszik 10 fok fölé a levegő. A legmelegebb a Nyírségben várható, 13, 14 fokkal. Ezzel az Alföld északi részén is 6-7 fokkal esik vissza a hőmérséklet szombatról vasárnapra. Összességében a május közepe tájt megszokott értékektől közel 10 fokkal maradnak el a csúcsértékek.