Orvosmeteorológia - Hidegfront, majd frontmentes időszak

Vágólapra másolva!
Kedden hidegfronti hatás érvényesül a légkörben, amely panaszokat okozhat a frontra érzékenyeknek. Szerdától frontmentes, kellemes tavaszi időjárás javítja a közérzetet. 
Vágólapra másolva!

Kedden gyenge hidegfronti hatásra kell számítani, a frontra érzékenyek a reumatikus panaszok felerősödését, fáradékonyságot, a betegségekben szenvedők az epe-, vese-, gyomorgörcsök erősödését tapasztalhatják. Az erősen felhős időjárás a közérzetet kedvezőtlen irányban befolyásolja. A zivatarok környezetében az elektromos tevékenység az asztmások számára okozhatnak kellemetlen tüneteket. A csapadék kimossa a levegőben lebegő pollen szemcsék jelentős részét, ezért az allergiások megkönnyebbülhetnek. A közlekedők vegyék figyelembe, hogy a nedves útszakaszokon a féktávolság jelentősen megnőhet. Zivatarokban jelentősen csökkenhet a látótávolság, és a viharos széllökések a gépjárművek menetstabilitását csökkenti. Az UV sugárzás a felhőzet miatt az ország nagy részén nem éri el a közepes mértéket. A szennyezőanyagok koncentrációja általában alacsony, a megerősödő légmozgás miatt a következő egy-két napban nem várható jelentős változás.

Szerdán és csütörtökön fronthatás nem várható, a napos idő jelentősen javítja a közérzetet. Egyre melegebb időre van kilátás, ezért fordítsunk figyelmet a folyadékveszteség pótlására. A napsütés egyre erősebb, sokakat csábít napfürdőzésre, de nem árt az óvatosság. Az UV sugárzás eléri a közepes értéket, ezért az érzékeny bőrűeknél már leégés is bekövetkezhet.

Fogyasszunk vitaminokban gazdag tápanyagokat, sok friss zöldséget, primőröket, hogy a szervezetünk vitalitását fokozzuk.