24 órás légtérzár van érvényben

Vágólapra másolva!
Az izlandi vulkánkitörésből származó hamu terjedésére csak óvatos becslések vannak. A vulkáni felhő megközelítőleg 25 kilométer/óra sebességgel halad kelet-délkeleti irányba. Térségünket az éjszakai órákban éri el, ezért péntek este 19 órától 24 órás légtérzárat rendeltek el hazánk légterében. Vasárnap várhatóan már elhagyja térségünket a felhőzet a déliesre fordul áramlással.
Vágólapra másolva!

5:00 (szombat)

Hajnali 2 és 3 óra között érte el a vulkáni felhőzet déli pereme hazánk északi tájait. Azóta is fokozatosan halad dél felé az áramlással. A felhő időjárásunkat nem befolyásolja, és hamuhullás sem várható, hiszen feltételezhetően nem fog lekeveredni az alacsonyabb légrétegekbe, és ma számottevő csapadék sem várható. A nagyobb méretű szemcsék a kitörés néhány kilométeres körzetében, Izland és Skócia térségében már kihullottak. Emellett, a felhő terjeszkedése során folyamatosan hígul, hozzánk kis koncentrációban érkezik, így egészségügyi panaszoktól sem kell tartani. A napfelkelték és napnyugták azonban szokatlanul vörös színben pompázhatnak az elkövetkező napokban.

23:30

Svédországban, Írországban és Norvégiában részlegesen már megnyitották a légteret, miközben légtérzár van érvényben hazánk mellett Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Lengyelországban, Szlovákiában és Nagy-Britanniában., illetve szombattól Románia északnyugati részén is. Ferihegyen nincs tömeg, a repteret azonban éjszakára sem zárják be. A hamufelhő 2-3 órán belül eléri az északi határszélt.

20:50

A hamufelhő déli pereme jelenleg Ausztria-Lengyelország-Szlovákia határánál húzódik.

19:00

A vulkáni felhő áthaladt már Dánia fölött, elérte Németország és Lengyelország középső részeit, és egyrészt keletre terjed Oroszország felé, másrészt délkeleti irányban Európa középső részei felé. A hamufelhő megközelítőleg 25 kilométer/óra sebességgel halad, térségünket éjszaka éri el. Egyéb intézkedésig péntek este 7 órától szombat este 7 óráig szünetel a légiforgalom hazánk légterében. Sem utasszállító, sem katonai gépek, sem mentőhelikopterek nem tartózkodhatnak a levegőben.

A Brit-szigetek térségében magasnyomású mező épült ki, anticiklonális hatások érvényesülnek, míg Skandinávia fölött egy ciklonrendszer örvénylik. Ilyen áramlási viszonyok mellett következett be az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése.

A két nyomási mező hatására az Északi-tenger fölött erős északnyugati áramlás alakult ki, ami a vulkáni hamut Izland felől könnyen a kontinens északnyugati területeire szállítja. Az apró szemcsék több km-es magasságokba is feljutottak a légkörben, így az ott uralkodó szelekkel szállnak tovább.

A vulkáni tevékenység egyelőre nem mérséklődik. Az uralkodó szélirányok mellett a kontinens több északi és nyugati országát elérte a hamufelhő. Mivel a repülésre veszélyt jelent, számos helyen lezárták a légteret, vagy korlátozták a légi forgalmat. A teljes légteret lezárták a Brit-szigeteken, Norvégiában, Svédországban, Dániában, Belgiumban és Hollandiában. Lezárták az északi légtereket Franciaország, Finnország, Németország és Lengyelország fölött.

A részecskék terjedését és koncentrációját nagyon nehéz megbecsülni. A jelenlegi számítások szerint a hamu nagy része keleti, északkeleti irányban halad tovább Oroszország felé.

Bizonyos hányada északias szelekkel Nyugat-Európába keveredik le, ahol a következő napok áramlási viszonyai miatt várhatóan napokig a térség fölött maradhat. Az anticiklonális mező Franciaország fölé helyeződésével a magasban nagy területen gyengül a légmozgás. Javulásra, erősödő nyugatias szelekre csak a jövő hét közepétől számíthatnak.

Az előrejelzések szerint péntek este-éjszaka éri el a felhő hazánkat és Ferihegyet, ezért este 7 órától 24 órára felfüggeszették a légiforgalmat. Szombaton tovább terjed dél felé a hamufelhő, majd vasárnap déliesre fordul az áramlás, így várhatóan a hét utolsó napján észak-északkelet felé elhagyja a Kárpát-medencét. A hamut nem láthatjuk majd a levegőben, legfeljebb a napfelkeltékben és a naplementékben észlelhetünk a szokásostól eltérő színeket, erőteljesebbé válhatnak a vörös árnyalatok. Egészségügyi problémáktól sem kell tartani, hiszen felhigul és valószínűleg nem keveredik le az alsóbb légrétegekbe a hamu.

Várhatóan egyre több ország válik érintetté, a kontinens nyugati, középső és északkeleti területein még több légtér lezárására számíthatunk. Dél-Európát a következő napokban nagy valószínűséggel nem éri el a vulkáni hamu.