Orvosmeteorológia - hidegfront vet véget a tavaszi hétvégének

Vágólapra másolva!
A tartós melegfronti hatáshoz a szervezet lassan hozzászokik, így hétvégén a frontális hatások jelentősen mérséklődnek. Hétfőn azonban egy hidegfront miatt ismét kellemetlen tünetekkel kell számolni.   
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szombaton és vasárnap gyenge melegfronti hatás érvényesül, de hétfőn már egy hidegfront okoz kellemetlen tüneteket.

Szombaton is folytatódik a melegfronti hatás, így a melegfrontra érzékenyek panaszai továbbra is fennmaradnak. Jellemző lesz a kábaság, a dekoncentráltság, de alvás helyett használjuk ki a kellemes tavaszi napsütés jótékony hatását, és minél több időt töltsünk a szabadban. Jól fog esni a szervezetünknek. A szemünk védelmére már most is gondoljunk, hiszen már tavasszal is erősen süt a nap, így a kirándulásra a napszemüveget is vigyük magunkkal.

Vasárnapra változóan felhős időre lehet számítani, a Dunántúlon elszórtan záporok alakulnak ki. Az erős szélben hűvösebbnek érezzük a levegőt. A szélérzékenyek számíthatnak ingerlékenységre, fejfájásra. A hirtelen jött felmelegedés megterheli szervezetünket, a szívbetegek panaszai fokozódhatnak. Ők ne terheljék szervezetüket, néhány napig kímélő életmódot folytassanak, táplálkozásukban is kerüljék a szervezetet terhelő zsíros fűszeres ételek fogyasztását.

Hétfőn egy hidegfront hatására megerősödik a szél, és helyenként kiadós esőre is számíthatunk. A frontérzékenyeknél fejfájás, ingerlékenység, izomgörcsök jelentkezhetnek. A hőmérséklet csökkenése is megterhelő lehet a szervezet számára, mert a front átvonulásával néhány fokot hűl a levegő, nyugaton 10, míg keleten 17 fok várható.