Védjük kedvenceinket a kullancsoktól és más vérszívó, külső élősködőktől!

Vágólapra másolva!
Az első tavaszi napok után szinte azonnal megjelennek környezetünkben a kullancsok. Mára szinte az ország egész területén elterjedtek ezek a vérszívók, amelyekkel nemcsak az erdei kirándulásokon, de nagyobb városi parkokban sétálva is találkozhatunk. A kullancsok nemcsak az emberekre, de a kutyákra nézve is rendkívül veszélyesek.
Vágólapra másolva!

Évről-évre több kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot, az agyvelőgyulladást előidéző vírust és más parazitákat. A kutyákra különösen veszélyes a szintén kullancsok által terjesztett egysejtű parazita, a Babesia által előidézett, rettegett betegség.

A babéziózis elsőként megnyilvánuló tünetei közé tartozik a bágyadtság, a láz, a vöröses-barnás színű vizelet és a sárga szájnyálkahártya. A tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz.


A megelőzés a leghatékonyabb ellenszer

A kullancscsípés felismerése kutyák esetében nem egyszerű, hiszen az apró élősködőt az állat szőre között kezdetben alig lehet észrevenni, a késői észlelés pedig növeli az egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Ha kedvencünkön kullancsot találunk, lehetőség szerint azonnal távolítsuk el. A legjobb, ha körkörös mozdulattal csavarjuk ki az élősködőt. Ha ez nem megy, jobb a feladatot állatorvosra bízni.

A rengeteg veszély miatt legfontosabb és leghatékonyabb védekezési módszer a kullancsok ellen a megelőzés. Szerencsére számos kullancsellenes eszköz, például nyakörv vagy úgynevezett spot on szerek alkalmazása szóba jöhet.

Forrás: [origo]

Így néz ki a kullancs (nagyítva, illetve egy kutya bőrébe akaszkodva)

A sokféle készítmény között az egyik legkényelmesebb megoldást a kullancs és bolha ellen is védelmet nyújtó nyakörv biztosítja. Érdemes a piacon található nyakörvek közül azt választani, amely jó minőségű és tartós védelmet kínál. A spot on szerek - más néven rácseppentő oldatok - esetében válasszuk azt, amelyik távoltartó (vagyis repellens) hatással rendelkezik.

A repellens hatás eredményeként a kullancsok mellett a szúnyog és a légy kellemetlen csípése is elkerülhetővé válik, ezáltal jelentősen csökkenthető a vérszívó paraziták által közvetített kórokozók átjutásának esélye. Keresse fel állatorvosát, és kérjen hatékony kullancs elleni védelmet kutyája számára!

A kullancsok és más élősködők elleni védelemről további hasznos információkat talál a advantix.hu oldalon.