Vágólapra másolva!
Már 2,6 millió brit háztartásban vannak olyan intelligens, érzékelőkkel szerelt kukák, amelyek ellenőrzik a szemét súlyát és tartalmát. Jogvédők aggódnak a szemetelési szokások nyomon követése miatt.
Vágólapra másolva!

Jelentősen több utcai kukát szereltek fel érzékelőkkel 2009-ben Nagy-Britanniában, ami lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy nyomon kövessék az ott lakók által lerakott hulladék egyes jellemzőit. A Big Brother Watch (BBW) személyiségi jogokat védő szervezet szerint már legalább 2,6 millió brit háztartás kukáját szerelték fel hasonló berendezéssel, és a szám az érzékelők nyolc évvel ezelőtti bevezetése óta folyamatosan nő.

"A kukákban elhelyezett mikrochipek képesek ellenőrizni a szemét tartalmát vagy súlyát, így olyan, az emberek magánéletét érintő információkat biztosítanak az államnak, amelyeket nem lenne joga ismernie" - hangsúlyozza a szervezet pénteken kiadott jelentésében. Hogy pontosan mi kerül a szemétbe, abból következtetni lehet az illető háztartás fogyasztási szokásaira, de az eldobott gyógyszerből arra is, hogy milyen betegségben szenvedhet valaki egy adott lakásban.

Az intelligens kukák többségében háztartási szemetet gyűjtenek. A szemét súlyából és abból, hogy mikor telik meg, következtetni lehet arra, hogy egy háztartásban mikor vannak otthon és mikor mentek el nyaralni a lakók. A részletes adatbázisokat az önkormányzatok kezelik, és adatbiztonsági szempontból csak ritkán ellenőrzik, így nő az adatlopás veszélye - hívja fel a figyelmet a BBW.


Egyelőre nem fognak többet fizetni a többet szemetelők

A személyiségi jogokat védő szervezet jelentésében azt is felveti, hogy az érzékelők biztosította adatok alapján a hatóságok előbb-utóbb ki fogják vetni a mennyiségi alapú szemétdíjat. Bár ilyen díj létezik egyes európai országokban, Nagy-Britanniában a bulvársajtó rendre össztűz alá veszi a javaslatot, akárhányszor csak felmerül.

A BBW adatai szerint jelenleg 62 angliai és észak-írországi önkormányzat használ intelligens kukákat, míg 2009 márciusában csak 42 település kapcsolódott be a központi kormányzat, pontosabban a környezetvédelmi minisztérium (DEFRA) támogatta kísérleti programba. Az érzékelőkkel felszerelt kukákra alapozó szemétgyűjtési rendszer bevezetése a brit klímatörvényben is szerepel.

A 2002 őszén indult indult kísérleti programban először a kelet-angliai Dél-Norfolk önkormányzata vett részt. A DEFRA 1,1 millió fontos támogatásából (mai árfolyamon 324,4 millió forint) vásároltak mikrocsipekkel ellátott kukákat és fedélzeti számítógéppel szerelt szemetesautókat. 2006-ra kiderült, hogy a rendszer nem működik az elvárásoknak megfelelően: minden egyes szeméttartó figyelése lelassította a hulladék begyűjtését, továbbá az érzékelők ellentmondásos és pontatlan adatokat szolgáltattak. Egy évvel később a dél-norfolki önkormányzat új vezetése lemondott az intelligens kukákról.

Érthető a britek érzékenysége a kukachipekre, hiszen már így is a nyugati világ egyik legszigorúbb sebességi- és biztonságikamera-hálózatának vannak "alávetve". Biztonsági tisztviselők ráadásul folyamatosan azért lobbiznak, hogy minden e-mail, sms és telefonhívás is ellenőrizhető legyen az országban.

A chipek növekvő száma arra utal, hogy "a helyi hatóságok csendben kiépítik a szemetelési szokásaink nyomon követésére alkalmas infrastruktúrát, s azonnal készek tovább lépni, amint úgy ítélik meg, hogy a politikai és közéleti klíma kedvezőbbre fordult" - állítja a BBW.