Örülhetünk a hétvégi napos pillanatoknak - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Pénteken még csak időszakos, a hétvégén néhány órás napsütés erősíti a szervezetet. Bár továbbra is kellemetlenül alacsony a hőmérséklet, ennyi javulásnak is örülni kell. A változékony időjárás következtében a légszennyezettség minimális szinten marad, továbbra is tiszta a levegő. A pollenkoncentráció a február végén szokásos szinten áll.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint pénteken gyenge hidegfronti, szombaton kettős, míg vasárnap gyenge melegfronti hatás érvényesül.

Pénteken rövid időszakokra már előbukkan a nap, de gyakran lesz erősen felhős az ég. Északon és keleten hószállingózás, kisebb havazás továbbra is kialakulhat. Az elhúzódó hideg idő miatt az egészséges emberek immunrendszere továbbra is mélyponton van. A tél folyamán a tárolt gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma sokat csökkent, indokolt táplálék-kiegészítőket is fogyasztani. A szervezet fűtése az átlagosnál több szénhidrát és zsiradék bevételét igényli, a túlzott étkezés azonban további megterhelést is jelent. Fontos megtalálni az egyensúlyt a viszonylag energiadús, vitaminokban gazdag, változékony és mégsem túlságosan nagy mennyiségű étkezésben.

Szombaton már sokfelé meghaladja a hőmérséklet az 5 fokot, de rövid hózápor továbbra sem kizárt. A naposabb időszakokat használjuk ki. A napsütés a D-vitamin ellátást elősegíti, miközben a napállás még deleléskor sem olyan nagy, hogy a káros sugarak nagy intenzitással áthatolhatnának a légkörön.

Vasárnap már akár több órát is süthet a nap. Élénk lesz a légmozgás. A légszennyezettség minimális szinten áll, a belvárosokban is bátran lehet sétálni. A hegyekben semmit nem olvad a hó, az ország sípályái általában alkalmasak a sportolásra. A mogyoró pollenje növekvő mennyiségben van jelen a levegőben, átlagos években ez már február végén megtörténik.