Hétvégén tetőzik az első pollenhullám

Vágólapra másolva!
Néhány hét késéssel indult be idén a pollenszezon, az első komolyabb koncentráció - amely a barkás bokrok és fák virágzásából fakad - a hétvégén várható. Hétfőtől az átmenetileg csapadékosabbra forduló időjárásban jelentősen csökken a levegő pollentartalma.
Vágólapra másolva!

A hónap közepén - a szokásosnál jó két héttel később - jelent meg a mogyoró, majd pedig az éger pollenje egyre nagyobb mennyiségben. A koncentráció a növények fejlődési szakaszait és az időjárást egybevetve várhatóan a hétvégén tetőzik.

A pollenek, azaz a fák, füvek és gyomok 15-20 mikronos, azaz a milliméternek nagyjából az ötvened részével megegyező méretű virágporai a nyálkahártyákkal érintkezve immunológiai folyamatokat fejtenek ki az arra érzékenyek szervezetében. A szokásos tünetek az orrfolyás, tüsszögés, köhögés mellett a betegség olyan szövődményekhez is vezethet, mint például arcüreggyulladás vagy asztmatikus köhögés.

A barkás bokrok és fák, többek között a mogyoró és az éger pollenje általában már február közepén megtalálható a levegőben, az elmúlt tél azonban késleltette a növények fejlődését. Március harmadik hetében azonban a hirtelen melegedéssel a természet gyorsan magához tért, az előbb említett allergén pollent szóró növények lassan behozzák a lemaradást, így egyszerre több virágport szórnak a levegőbe. A pollen légköri koncentrációja nagyban függ az időjárástól is: minél szárazabb, naposabb és szelesebb az idő, adott intenzitású virágzás mellett annál nagyobb lesz a pollenek légköri koncentrációja. Ennek megfelelően a hétvégén tovább növekszik a mogyoró és az éger pollenjeinek száma, a jövő hét elején azonban a csapadék kimosó hatása következtében jelentősen csökken, és a hónapban várhatóan már nem is jut el a korábbi szintre.

A következő kritikus időszak április végétől június közepéig tart, amikor a különböző fűfélék pollenjei tömegesen vannak jelen a levegőben, és az allergiás tünetek is ekkor jelennek meg nagyobb mértékben. A nyár közepén egy hónapos kellemesebb időszak következik be, míg augusztustól szeptember végéig az allergiások legnagyobb megpróbáltatása következik: a gyomnövények, és különösen a parlagfű valamint az üröm virágzásának szezonja. Az utolsó pollenszezon mérséklésére jogszabályi eszközök is születtek, hiszen elvileg egy rendezett kert- és szántóföldi gazdálkodás, valamint a parkokban és az üres telkeken végzett folyamatos kaszálás jelentősen csökkenthetné a pollenek kibocsátását.

Az allergiások szezon idején maguk is sokat tehetnek a tünetek csökkentésére, elsősorban a zárt helyek szellőzésének szabályozásával. Szobákat például hajnalban érdemes szellőztetni, amikor a koncentráció napi minimumán van. Gépjárművekben - amennyire tehetik - menet közben ne nyissanak ablakot, inkább a klímaberendezést kapcsolják be. Szélsőséges esetben pollenszűrő maszkot érdemes alkalmazni - amely nem azonos az olcsó porvédő maszkokkal, mert azok csak a jóval nagyobb méretű részecskéket szűrik ki.