Pár csepp benzin hajtaná az óbudai szuperkisfogyasztású autót

Vágólapra másolva!
Szuperkisfogyasztású járművet terveznek az Óbudai Egyetemen, a volt Budapesti Műszaki Főiskolán. A járgánnyal a Shell európai ökomaratonjára neveznek be, ahol versenykörülmények között lehet tesztelni az autókat. A szervezők mindössze negyed liter üzemanyagot biztosítanak a részt vevő csapatoknak.  
Vágólapra másolva!

A Gépszerkezettani Tanszék tanára, Laky Zoltán és hallgatói, Laky Zoltán és Sági Viktor két járgányon is dolgoznak. Az egyik, benzinüzemű autóval a Shell ökomaratonjára neveznek be. A jelenlegi formájában 1985 óta megrendezett verseny célja, hogy a főiskolai hallgatókból, egyetemistákból álló csapatok minél inkább üzemanyagtakarékos járműveket tervezzenek és építsenek meg, majd próbálják is ki őket.

A szervezőbizottság 250 köbcenti üzemanyagot biztosít 26,7 kilométerre - az óbudai csapat ennek csak töredékét szeretné felhasználni. A maraton európai kiadásán huszonnégy ország 221 csapata vesz részt május 6-7. között a lausitzi Eurospeedway pályán. A budapesti mérnökhallgatók másik autója a Bosch versenyre készül, amit Miskolcon rendeznek az elektromos hajtású autóknak.

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1002/K_sz_2010224153916/gallery.xml&rovat=base