Narancs riasztás: még lehetnek hófúvások

Vágólapra másolva!
Szombaton a Dunántúlon az erős szél okozta hófúvások következtében több út járhatatlanná vált, Fejér megyében reggel még egy vonat is elakadt, és több települést teljesen elzárt a hó. Helyenként másfél-kétméteres hótorlaszok alakultak ki. Ma délelőtt a Dunántúl északi részén kisebb hófúvások még kialakulhatnak, azonban fokozatosan mindnehol mérséklődik a légmozgás, és megszűnnek a hóátfúvások.
Vágólapra másolva!

Délelőtt a középső és északnyugati tájakon élénk lesz a nyugati, északnyugati szél, kisebb hófúvások még kialakulhatnak az Dunántúl északi megyéiben. Délutánra azonban mindenhol megszűnnek a hófúvások mérséklődik a szél.

A nyugati országrészben továbbra sem javult a helyzet, és már a középső országrészben is vannak fennakadások. Bács-Kiskun megyében is nehezen járhatók Kiskőrös és Jánoshalma környékén. A tűzoltókat sok elakadt vagy árokba borult járműhöz riasztották jellemzően Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér, Somogy és Tolna megyében.

A 86-os főút korábban lezárt Vas megyei szakaszán már megindulhatott a közlekedés, a személyautók lassan, de folyamatosan haladnhatnak, míg a kamionokat csak szakaszosan engedik tovább a rendőrök. Nehezen járhatók az utak Mosonmagyaróvár környékén, itt ugyanis a viharos szél újra és újra visszasodorja az eltakaritott havat. Lezárták a Mecsér, illetve az 1-es út közötti útszakaszt, valamint a Mosonszolnok és az országhatár közötti utat. Győr-Moson-Sopron megyében elzárt település nincs, valamennyi megközelíthető kerülő úton.

Fejér megyében is katasztrofális a helyzet, itt is több főút járhatatlan, négy települést, Iszkaszentgyörgyöt, Zámolyt, Nagyveleget és Magyaralmást pedig elzárta a hó. Reggel egy vonat is elakadt a hóban Csajág és Polgárdi között, mostanra már sikerült kiszabadítani az utasokat. Járhatatlan a 7-es főút Polgárdinál, a 63-as főút Abánál, a 62-es főút Seregélyes-Szőlőhegynél. Továbbá járhatatlan útszakaszok vannak Bicske és Csákvár, Csákvár-Zámoly-Gánt-Söréd, valamint Zámoly és Székesfehérvár között, Polgárdi-Kiscséripuszta-Kisláng között, Polgárdi és Füle között, Székesfehérvár-Úrhida-Sárszentmihály között, Csór és Várpalota között, valamint Pákozd és Sukoró között.

Veszprém megyében is hasonló a helyzet, lezárták a Veszprém és Tapolca között vezető főutat, emellett több útszakasz is járhatatlan.

Zala megyében is több útszakasz járhatatlan, nehezen lehet csak előrehaladni a 75-ös és a 76-os főúton, és Zalaszentmárton szintén megközelíthetetlenné vált.

Tolna megyében a 6-os főút egy szakaszát kellett lezárni, Pakstól északra. Az útszakaszt már takarítják, de a hó eltakarítása órákat vehet igénybe.

Az 55-ös főúton rendőrök irányítják a forgalmat Baja és Csávoly, valamint Csávoly és Felsőszentiván között, és több munkagép dolgozik az utak megtisztításán.

Lehetőség szerint ezeken a területeken ne induljunk útnak autóval, de mindenképpen készítsünk be mobiltelefont, hóláncot, hólapátot, enni- és innivalót, meleg takarót és tartalék benzint, ha mégis elkerülhetlen, és mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk, hiszen gyorsan változhatnak az útviszonyok.

A következő napok időjárásáról itt olvashat bővebben.