Hosszú télre számíthatunk az időjóslás szerint

Vágólapra másolva!
Február 2-a Gyertyaszentelő napja, több népi, időjóslással foglalkozó hiedelem is kapcsolódik hozzá. Ezek közül talán a legismertebb Európa legnagyobb ragadozójához, a barnamedvéhez fűződik.
Vágólapra másolva!

A népi hiedelem úgy tartja, hogy a téli álmát alvó medve ezen a napon felébred, és kibújik a barlangjából. Amennyiben derült, napos, enyhe az időt talál odakint, és meglátja saját árnyékát, visszabújik odújába és tovább alszik. Érzi, vagy talán tudja ugyanis, hogy a tél még nem ér véget, még negyven napig csikorgó fagyok és sok hó várható. Ha azonban ezen a napon hideg, téli idővel szembesül, érzi, hogy hamarosan enyhülni kezd az időjárás, és véget ér a téli időszak.

A meteorológiai adatok általában nem igazolják ennek a népi regulának az igazságát, idén azonban valóban télies időre számíthatunk a folytatásban.

Ma a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett az ország nagy részén számíthatunk több-kevesebb napsütésre. A csúcshőmérséklet többnyire fagypont alatt marad, csak a nyugati határszélen emelkedhet 0 fok fölé. Hajnalban északkeleten többfelé megközelítette a -20 fokot is hőmérő higanyszála.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban kissé enyhülni fog az idő, egyre többfelé emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, és a 0 fok körüli értékek lesznek a jellemzők hosszabb távon is. Hajnalban azonban eleinte még előfordulhatnak erős, mínusz 15 fok körüli fagyok. Újabb jelentősebb havazás szerdán várható, később inkább vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás.

Jelenleg tehát úgy tűnik, nem tér vissza a 40 napos zord tél, de azért a medvére sem árt figyelni.

A havazással, téli tájjal kapcsolatos képeket várjuk az [email protected] e-mail címen!