Búcsú a nagy téltől - tavaszias idő közeleg

Vágólapra másolva!
A hét elején még erős hajnali fagyokra készülhetünk, a hét közepétől azonban egyre tavasziasabbá válik  az időjárás. Hétfőn és kedden szórványosan kisebb havazás még lehet, szerdától azonban a csapadék egyre inkább eső formájában hullik majd. Az enyhülés következtében erős olvadásra számíthatunk, amit a hét második felében esősebbre foduló idő csak fokoz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap az ország keleti, északkeleti részén hószállingózás, kisebb havazás fordult elő, az ország nagy részén azonban napos időben volt részünk. Kisebb hófúvások még előfordultak a Dunántúlon az eleinte élénk szélben, de a nap folyamán egyre többfelé mérséklődött a szél, estére már mindenhol megszűntek a hóátfúvások.

A hét elején még kemény fagyokra számíthatunk, a vastag hóval fedett tájakon -10 fok közelébe csökken hajnalban a hőmérséklet. A hét első napjaiban csak elszórtan fordul elő hószállingózás, kisebb havazás, jelentős mennyiségű már hó nem várható. A 10 éve példátlan rekordhavas, viharos téli időnek tehát úgy tűnik, vége szakad.

Szerdán jelentős enyhülés kezdődik, a hét második felében egyre tavasziasabbá válik az idő. Nemcsak a nappali felmelegedés erősödik, de enyhülnek az éjszakai fagyok is. Pénteken és szombaton már sehol sem csökken fagypont alá a hőmérséklet a hajnali órákban. A keleti országrészben tartósan 5 fok fölé, helyenként akár 10 fok közelébe melegszik a levegő. Az enyhülés egyúttal nedvesebb léghullámokkal együtt érkezik, így szerdától egyre többfelé vált havas esőbe, majd esőbe a csapadék. Sajnos, ónos esőre is van kilátás, elsősorban a nyugati megyékben.

Bár a hét végén ismét visszaesni látszik a hőmérséklet, ez csupán átmeneti kisebb lehűlés lesz, a tél nem tér vissza. Az enyhülés következtében erőteljes olvadásra számíthatunk, ami belvízveszélyt idézhet elő.

A következő napok időjárásáról itt olvashat bővebben.