Az őzek éhen halnak, de a virágzás gyönyörű lesz

Vágólapra másolva!
Hosszú évek óta nem volt ilyen hideg a január a Brit-szigeteken. A vadállatok nehezen viselik a szokatlanul kemény téli időt. A tavasz azonban gyönyörűnek ígérkezik.
Vágólapra másolva!

Az erős fagyok és a havazás miatt egy hónappal később érkezik a tavasz a Brit-szigeteken. A vastag, sokfelé fagyott hóréteg eltakarja a növényzetet, amin ebben az időszakban már az állatok túlélése múlhat. Őzek ezrei éheznek az élelemhiány miatt.

Az emberek arra számítanak, h sokkal több őz pusztult el, mint általában telente, ezért számos területen leálltak a kilövésükkel. Nem tiltották be a vadászatot, de arra kérnek mindenkit, hogy lehetőleg csak a szenvedő állatokat lőjék le.

A hóolvadás végére különlegesen szép tavaszt várnak a szigeteken. Brit kutatók vizsgálatokat végeztek annak kiderítésére, hogy korábban kezdődik-e a tavasz a klímaváltozás hatására. Az 1976-2005-ös időszakra egyértelműen megállapítható, hogy számos növény- és állatfajnál egyre korábban indulnak meg az évszakra jellemző egyedfejlődési változások.

A leggyorsabb változás a szárazföldi növények vegetációs időszakában volt, ez kétévente átlagosan 1 nappal kezdődött hamarabb, mint korábban. A tavaszi virágzás tehát korábban indul a régebben megszokottnál.

A virágzás általában szép fokozatosan indul meg tavasszal. A nagy hó azonban késlelteti a folyamatot. A szigetországban arra számítanak, hogy a hó elolvadása után a virágok valósággal berobbannak, hirtelen indul meg a virágzás, ami rendkívül szép látványt nyújt majd.