Áradást és szélvihart okozott az átvonult ciklon

Vágólapra másolva!
Hegyi patakok, kisebb folyók áradtak meg, hajnalban a Kisalföldön már 100 km/órás széllökés is előfordult. A belvízzel elárasztott területek nagysága tovább növekedett. Erős nyomot hagyott maga mögött a hazánkon most átvonult kisméretű ciklon.
Vágólapra másolva!

Az Északi-középhegységben több helyi patak is jelentősen megáradt a hóolvadás és a nagy esőzések együttes hatására. A Börzsönyben az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai 25 milliméter körüli esőt mértek péntek este. A hóolvadás következtében egyre nagyobb területen szabaddá váló vízzel telített talajon a csapadék teljes mértékben lefolyásra került. A hegység két nagy vízfolyása, a Kemence- és a Török-patak sokfelé kiáradt a medréből, és a közeli telkekbe is behatolt. Egyelőre úgy tűnik, jelentős kár nem történt, a víz szintje szerencsére valamivel elmaradt a 11 évvel ezelőtti rekord szinttől.

Éjszaka már csökkent a csapadék intenzitása, így lassú apadás kezdődött. A 700 méter feletti terülteteken pedig hajnalban már havazás váltotta fel az esőzést, amely szintén gyorsítja az apadást. Az Északi-középhegység többi részén is magas a patakok vízállása, a Zagyván pedig újabb nagy árhullám indult el.

A csapadékot követően sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél, Fertőszentmiklóson a széllökések hajnalban elérték a 100 km/órás sebességet is. A keleti, északkeleti megyékben folytatódik az esőzés, egyre nagyobb területet borít belvíz, miközben a Tisza mellékfolyóin is további árhullám indult meg.

A nagy csapadék egy kisméretű ciklonnak (középpontjában alacsony nyomású légköri képződmény, a benne lévő feláramlás miatt kedvez a csapadék-képződésnek) köszönhető, amely egy nagyobb nyugat-európai hidegfontnak a behullámzásából keletkezett.