Orvosmeteorológia - vitamintabletták a hideg napokon

Vágólapra másolva!
Frontmentes és egyre hidegebb napok köszöntenek be. Szerencsére a kórokozók terjedését is gátolja a fagyos idő. A vitaminok utánpótlására most indokolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása. A légszennyezettség átmenetileg növekedésnek indul.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint a következő napokban számottevő fronthatás nem várható.

Szerdán keleten elszórtan előfordulhat hószállingózás, havazás, a Dunántúlon rövidebb-hosszabb időre előbukkan a nap. A légszennyezettség a reggeli csúcsforgalom idején hirtelen növekedésnek indul, délután kissé csökken. Különösen a porkoncentráció növekszik a csapadékmentes városokban. A por mennyiségét fokozza a hóesés során leszórt - helyenként indokolatlanul nagy mennyiségű - sózó anyag.

Csütörtökön a rövid napos időszakok mellett átmenetileg beborul az ég, és elszórtan ismét előfordulhat kisebb havazás. Az ország legnagyobb részén napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Növekszik az éhségérzet, több szénhidrátra és zsiradékra van szüksége a szervezetnek. A télen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a hosszú tárolás és hűtés miatt csökkent, így most indokolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása. Az öltözet legyen vastag, réteges, a fűtött irodákban, iskolában érdemes váltóruhát használni. A szabadban különösen fontos ügyelni a fej, a nyak és a végtagok melegen tartására.

Pénteken folytatódik a fagyos idő változó felhőzettel, néhol kisebb havazással. A fűtött helyiségek páratartalma sivatagiasan alacsony értéket vehet fel, főként a szükségszerű szellőztetések miatt. Az alacsony páratartalom leginkább az esetleges éjszakai köhögés során érint kellemetlenül. A megfelelő légnedvességet bepárologtatással lehet elérni.