Orvosmeteorológia - faggyal a kórokozók ellen

Vágólapra másolva!
Egyelőre marad az átlagosnál hidegebb időjárás. Az egész napos fagy szerencsére a kórokozók gyors terjedését is hátráltatja. A porkoncentráció szerdán még sokfelé magas lesz, csütörtöktől azonban csökkenésnek indul. A megfelelő étkezés az egyik kulcs a szervezet hideg elleni védelmében.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szerdán és pénteken számottevő fronthatás nem várható, csütörtökön azonban gyenge melegfront érkezik.

Szerdán marad a hideg idő, reggel északon -10 fok alá csökken a hőmérséklet, sőt néhol -15 fok sem kizárt. Az egész napos fagyban szerencsére a kórokozók is alig terjednek, így az időjárás kedvez a járványok átmeneti mérséklődésével. A legveszélyesebb időszak akkor áll be, amikor a levegő hőmérséklete nulla és 10 fok között tetőzik, és mindehhez magas páratartalom jár. A légszennyezettség viszont továbbra is magas, a - főként az elmúlt hét indokolatlanul nagy sózásából származó - porkoncentráció szintje helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket. A déli határszélen azonban havazás várható, és ott a csapadék hatására már tisztul a levegő.

Csütörtökön délen lesz nagyon hideg a hajnal, elsősorban ott fordulhat elő -15 fokos hideg. Napközben északon havazás kezdődik. A fagyos időben az immunrendszer karbantartásában kiemelkedő szerepe van a változatos és vitamindús étkezésnek. Most az átlagosnál több szénhidrátot és esetleg zsiradékot indokolt fogyasztani, de a mérsékletesség továbbra is fontos. A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a hosszú tárolás során fokozatosan csökken, érdemes táplálék-kiegészítőket is fogyasztani. A lakásban a hideget - átlagos szellőztetés mellett - a rendkívül alacsony páratartalom jelzi, amely némelyeknél éjszakai szárazköhögést eredményezhet. Bepárologtatással azonban megoldható a légnedvesség pótlása.

Pénteken változóan felhős lesz az ég, valamelyest enyhül a hideg. Az öltözet azonban továbbra is legyen vastag. Különösen a fej, a nyak és a végtagok melegen tartására kell ügyelni.