Négyen meghaltak, félmillióan nem tudnak közlekedni a hó miatt Kínában

Vágólapra másolva!
Több ezer embert evakuáltak a mentők Kína északnyugati területeiről, miután az extrém hidegben és a hóviharokban négy ember életét vesztette, és közel félmillióan kerültek a hó fogságába. Néhol már közel 1 méteres a hótakaró.
Vágólapra másolva!

Xinjiang településen közel százezer lakóház sérült meg, és több mint tizenötezer lábasjószág pusztult el az intenzív havazásban és hóviharban, mely a vasárnap éjjel érkező hidegfrontot kísérte.

A rendkívüli hideg és a havazás az előrejelzések szerint egészen szerdáig kitart majd. A hét közepe táján Xinjiangban helyenként akár mínusz 40 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet a helyi meteorológiai állomás előrejelzője, Wei Rongqing szerint. Elmondása szerint a Pekingtől északnyugatra fekvő Altáj-hegység környékén a hótakaró már elérte a 94 centimétert.

Az extrém időjárás nemcsak az embereket, de az állatokat is sújtja. Sem a háziállatok, sem a vadon élők nem találnak táplálékot, a kormány azonban egyelőre nem biztosít takarmányt a számukra. Összesen közel fél millió embert érintett a zord idő, sokakat elszigeteltek a külvilágtól a hótorlaszok és a jeges utak, és vannak, akiket anyagi károk is értek. A károkat eddig mintegy 44 millió dollárra becsülik, de feltehetően ez növekedni fog.

Észak-Kína egyes vidékein évtizedek óta nem köszöntött be ilyen zord tél. Pekingben pedig az idei év elején megdőlt az egy nap alatt lehullott legnagyobb hómennyiség közel hat évtizedes rekordja. Az év első hétvégéjén a fővárosban helyenként 30 centimétert meghaladó hótakaró alakult ki.