Vágólapra másolva!
Cipruson és a Közel-kelet mediterrán részén vasárnap óta heves viharok okoznak néhol áradásokat. Ugyanakkor a téli csapadék a térségben légszükséglet a száraz, forró nyári évszak vízellátása szempontjából. Az intenzív esőzés a számítások szerint egész héten kitart.
Vágólapra másolva!

Egy markáns mediterrán ciklonnak köszönhetően a Földközi-tenger keleti medencéjében igen esőzések fordulnak elő. A magasban érkező hideg levegő és a viszonylag enyhe tengerfelszín következtében meglehetősen nagy a légköri instabilitás. Cipruson hétfőn néhány óra leforgása alatt 70-100 mm eső zúdult le helyenként áradásokat okozva. Szíria északnyugati vidékén, Libanonban és Izrael északi részén is hasonló intenzív záporokról érkezett jelentés. A térségben egyébként a téli viharok nem ritkák, hiszen a csapadék nagy része ebben a pár hónapban hullik le.

A viharok okozta károktól eltekintve a nagy csapadékos időszak kimenetele döntően befolyásolja az egész éves vízellátást. A téli esők mennyisége évről-évre nagy ingadozásokat mutat, a víztározók feltöltése viszont létszükséglet, hiszen a három nyári hónapban egyáltalán nincs csapadék. A libanoni és szír hegyekben a mediterrán ciklon hatására 2000 méter felett vastag hó hullik a téli sportok kedvelői és a helyi síterepek fenntartóinak nagy örömére. A hónak a vízellátásban is óriási a szerepe, hiszen a tavaszi olvadások során meghosszabbítja azt az időszakot, amikor még bőséges a víz a patakokban, kisebb folyókban.

Az előrejelzések szerint a ciklon a hét közepén elhagyja a térséget, de egy "pihenőnapot" követően újabb légörvény alakul ki a Földközi-tenger keleti medencéje felett.