Disznóknak sem valók az EU-s állattartó körülmények

Vágólapra másolva!
A disznók "kíváncsi, intelligens, igazi életörömmel teli" állatok, mondják az állatvédők, épp ezért botrányos, hogy a sertéstartók hét éve megszegik a jóltartásukra vonatkozó uniós előírásokat. A sertéstelepeken titokban filmeztek az állatbarátok, így derült fény a törvénytelenségekre.
Vágólapra másolva!

Nem tartja be az európai sertéstenyésztők túlnyomó többsége az állatok tartásának körülményeit szabályozó, szigorú uniós előírások egy részét - derül ki egy titokban folytatott vizsgálatból, amelynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra Brüsszelben.

Állatvédő egyesületek inkognitóban filmezték a sertések tartásának körülményeit hat EU-tagállam (Magyarország, Dánia, Hollandia, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország) összesen 74 állattenyésztő telepén.

Azt állapították meg, hogy a tartók 90 százalékban figyelmen kívül hagyják a disznók farkának megcsonkítását előíró szabályozást, kétharmaduknak pedig nem biztosítják a megfelelő talaj-, illetve ólkörülményeket sem. A felvételeket a CWF nevű állatvédő szervezet honlapján lehet megnézni.

Az állatvédők megállapításai szerint az általuk vizsgált állattartó telepeken a sertések 67 százalékát olyan, berácsozott ólakban tartják, amelyekben semmiféle alom nincs - tudósít a francia hírügynökség, az AFP.

Forrás: ourdailybread.at

Jelenet Nikolaus Geyrhalter osztrák dokumentumfilmes Mindennapi kenyerünk (Unser täglich Brot)
című filmjéből, melyben az európai nagyüzemi mezőgazdaság világát mutatja be,
mindenféle szöveges kommentár nélkül


Peter Stevenson, a CWF politikai ügyekben illetékes tanácsosa ezt nyilatkozta a titkos adatgyűjtés eredményéről: a disznók "kíváncsi, intelligens, igazi életörömmel teli" állatok. Sivár nagyüzemi körülmények között tartani őket, ahol semmit nem tudnak csinálni, egyszerre törvénytelen és embertelen - vélte. Az uniós előírás 2003-ban lépett életbe. Előírásai szerint a sertések óljába valamilyen könnyen manipulálható anyagot, például szalmát vagy fűrészport kell szórni, hogy az állatok kifejezhessék természetes felfedező hajlamukat. Az uniós jogszabály továbbá kifejezetten tiltotta a farokcsonkolást.

Az állatvédő szervezetek elfogadhatatlannak és botrányosnak minősítették a tapasztaltakat, különös tekintettel arra, hogy hét éve életbe lépett szabályozásról van szó. Felszólították az uniós tagországok hatóságait, hogy tegyenek megfelelő lépéseket az előírások betartatására, vagyis biztosítsanak almot az állatoknak és tiltsák be a faroklevágást.