Vágólapra másolva!
Metsző hideg, sarki eredetű légtömeg árasztotta el csütörtökön az Egyesült Államok középső területeit. A jeges szélben többfelé közel mínusz 50 Celsius fokosnak érezhették az itt élők a levegőt.
Vágólapra másolva!

Az Nemzeti Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hidegbetörés az északi határszéltől kiindulva egészen a déli államokig érezteti hatását. A rendkívül fagyos idő mellé többfelé intenzív havazás és jegesedés is párosul.

Dakota állam északi részén, Bismarckban alakult ki a legzordabb idő: itt a hőmérséklet hajnalban -30 fok alá csökkent, amit azonban a jeges szélben mínusz 50 fokosnak érezhettek az ott élők, de Nebraskában és Dél-Dakotában is mínusz 35, mínusz 45 fokig csökkent a hőérzet.

A szokatlan hideg idő a déli területeken is érezteti hatását. Még a Texas-mexikói határon is fagypont körüli hőmérsékletek alakultak ki, ahol pedig általában közel +20 fok jellemző januárban. A hőérzet azonban itt is több fokkal maradt alatta a műszerekkel mért értékeknek.

Florida nagy részén is több fokkal fagypont alá csökkent a hőmérséklet a csütörtök hajnali órákban. Az extrém hideg időben többfelé láttak fagyott iguánákat lepottyanni a fákról. Az iguánák ugyanis hidegvérű állatok révén +5 fok alatt már nem tudják kellőképp felmelegíteni testüket, megmerevednek, és nem tudnak többé a fák ágaiba kapaszkodni.

A zord időjárás az elkövetkező napokban is folytatódik. Hétfőig nem csupán hajnalban, de napközben is erős fagyok várhatók a térségben, északon továbbra is mínusz 30, mínusz 40 fokos hőérzettel. Ilyen hidegben már megfagynak az orrcimpák, könnyeznek a szemek és minden lélegzetvétel égető fájdalmat okoz a tüdőben.

Az Egyesült Államok középnyugati részén intenzív és tartós havazás is kialakult csütörtökön. A legtöbb hó Minnesota és Dél-Dakota területén hullott, ahol a havazást erős szelek is kísérték, így olyan magas hótorlaszok alakultak ki, hogy a hókotrók már nem tudtak megbirkózni a hó eltakarításával. Minnesotában, illetve Wisconsinban helyenként 20-30 centimétert is meghaladó hótakaró alakult ki.