Vágólapra másolva!
A hétvégén és a jövő hét elején folytatódik a borús, csapadékos, lehangoló idő. Eleinte jórészt eső várható, vasárnaptól viszont már egyre többfelé kell ismét havas esőre, havazásra számítani.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az előttünk álló hétvégén és a jövő hét elején előbb kettős, majd hidegfronti hatások okoznak panaszokat. A frontok mellett a borongós, lehangoló idő is megterheli a szervezetet, nemcsak a görcshajlam, de a depressziós tünetek is erősödhetnek a napfény hiánya miatt. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, halakat, húsokat, tojásételeket, tejtermékeket, olajos magvakat. Ezekben ugyanis sok B1-, D- és E-vitamin, illetve kalcium és magnézium található, ami az adott időjárási helyzetben csökkentheti a szervezet igénybevételét. A csapadékos időnek köszönhetően csökken a levegő szennyezőanyag-tartalma.

Szombaton mind a meleg-, mind a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak panaszokat. Vérnyomás ingadozás, koncentrációs és emésztési zavarok, fejfájás jelentkezhet. Sokfelé lesz szükség az esernyőre, esőkabátra, a közlekedők csúszós utakra készüljenek, estétől nyugaton már ismét havazhat is. A csapadékos időben azonban tovább enyhül az idő, keleten 10 fok közelében alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap és hétfőn hidegfronti hatások érvényesülnek, ismét visszaesnek a csúcshőmérsékletek, hétfőn többfelé már csak 0 fok közelébe melegszik a levegő. A frontérzékenyek fejfájást, izom- és ízületi fájdalmakat, erősödő görcshajlamot tapasztalhatnak. Marad a csapadékos idő, de vasárnap estétől egyre inkább havas eső, havazásba vált az eső. Továbbra is óvatosan közlekedjenek a csúszós, néhol havas utakon. Hétfőn a megerősödő szélben helyenként hófúvások is kialakulhatnak, és csökken a járművek menetstabilitása is.

Öltözzünk melegen, és tartsuk magunknál az esernyőt, mert többször lesz rá szükség. Hétfőn az erős szélben a ténylegesnél néhány fokkal hidegebbnek érezzük majd a levegőt, és az esernyő használata is nehézkes lehet.