Vágólapra másolva!
Hétfőn és kedden is -32 fokra hűlt hajnalban a levegő Csíkszeredán. Európa legnagyobb részén tombol a tél Moszkvától Amszterdamig, Helsinkitől Isztambulig. A számítások szerint hetekig eltarthat a hideg, havas időjárás, de itthon korántsem valószínű, hogy megdőlne a -35 fokos, világháborús hidegrekord.
Vágólapra másolva!

A kiadós havazásokat követő derült éjszakákon Romániában és Bulgáriában is szélsőséges fagyok fordultak elő. Bukarestben kedd hajnalban -25 fokra hűlt a levegő. Az Olt völgyében fekvő Csíkszeredán pedig hétfőn és kedden is -32 fokot mértek. Napközben sem volt melegebb a városban -14 foknál, és ez még az ottani átlagos értéknél is bő tíz fokkal alacsonyabb. A fagyos időben eddig huszonketten vesztették életüket az utóbbi hat napban Romániában, és csak az utóbbi 24 órában tizenegyen haltak meg (részletesebben lásd keretes írásunkat).

Az extrém téli időjárás a stabil anticiklonok következménye Európában. Ennek hatására folyamatosan, keleti áramlással utánpótlást kapott a fagyos légtömeg Szibéria nyugati széléről. Az anticiklon a mérsékelt övre jellemző magas nyomású, néhány ezer kilométer kiterjedésű légköri képződmény. Közepén a legnagyobb a légnyomás, és benne az északi féltekén az óramutató járásával nagyjából megegyező áramlás tapasztalható.


Hideg van, de még messze járunk a hidegrekord megdöntésétől

Hazánknak szerencséje van, hiszen a Kárpátok vonulata jelentős akadályt képzett a hideg levegő útjába, hozzánk csak enyhébb formában tudott betörni a keleti légtömeg. Persze a mínusz 10-15 fokos hajnalok az átlagosnál jóval hidegebbek, de a napi rekordoktól bőven elmaradnak. Január 26-án mínusz 24 fok volt a hazai hidegrekord, de ezt is meghaladja az eddigi legerősebb magyarországi fagy: 1940. február 16-án Miskolc-Görömbölytapolcán mínusz 35 fokot mértek.

A hét közepétől visszatér a változékonyság. Szerdán délen, csütörtökön főként északon várható havazás, a hétvégén akár országos hóesés, majd pedig hófúvás sem kizárt. Ezen kívül érdemes figyelni a szerdai erős fagyokra, csütörtökön és pénteken az időnkénti erős széllökésekre. Szombaton gyakran megerősödik a szél, vasárnap néhol viharossá fokozódik.

Jelenleg Törökországban és a Fekete-tenger egész partvidéke mentén is tombol a tél. A mediterrán jellegű, pálmafákkal övezett trabzoni tengerpartra kedd hajnalban néhány óra alatt 15-20 cm hó zúdult. Isztambulban pedig délelőtt állt el a másfél napos folyamatos havazás, de heves hózáporok továbbra is előfordulnak a két kontinens határán fekvő metropoliszban.

A Kelet-európai-síkságon helyenként napközben sem melegszik -20 fok fölé a levegő. A hideg azonban nemcsak a kontinens keleti és délkeleti vidékére jellemző. Varsóban kedd hajnalban -20 fokot, Berlinben -15 fokot, de még Amszterdamban is -8 fokot mértek. Ami a további kilátásokat illeti, Észak-, majd pedig Közép-Európa felett ciklonok épülnek fel. Kissé enyhébbé válnak az éjszakák, de a hét második felében ismét egyre több helyen várható hóesés.

Huszonketten fagytak meg Romániában

Eddig huszonketten vesztették életüket a sarkvidéki hideg hat napja alatt Romániában, közülük tizenegyen az elmúlt huszonnégy órában haltak meg. A hatóságok narancssárga fokozatú "fagyriadót" rendeltek el néhány északkeleti és erdélyi megyében - tudósít az MTI. Az éjszaka folyamán mínusz 26 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála az észak-moldvai Suceava, Botosani, Iasi és Neamt megyékben, valamint Erdélyben Brassó, Hargita és Kovászna megyében, ezért fagytak meg az áldozatok. A Kárpátokon túl fekvő Bukarestben hajnalban a fagypont alatti 21 fokra süllyedt a hőmérséklet.

Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a lakosságot: csak akkor keljenek útra, ha feltétlenül fontos. A Bukarestben működő kórházakban külön termeket rendeztek be a hajléktalanoknak, hogy megóvják őket a megfagyástól, meleg ételt is biztosítanak számukra. Ezekben a napokban a mentőszolgálatok rendkívüli ügyeleteket tartanak, teljes létszámmal dolgoznak. Az erdélyi hatóságok is különböző intézkedésekkel próbálják védeni a hajléktalanokat - Sepsiszentgyörgyön például a rendőrség szállítja a városi kórházba mindazokat, akiknek nincs fedél a fejük fölött, vagy segítségre van szükségük.

A román országos meteorológiai intézet sárgáról narancssárgára emelte a "fagyriadót" a jeges időjárástól leginkább sújtott hét megyében. Az ország néhány pontján lezárták a közutakat, a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak. A jelentések szerint a Budapestről érkező egyik nemzetközi vonat több órán át volt kénytelen vesztegelni Csíkszeredában. Székelyföldön egy vonatszerelvény kisiklott, a baleset valószínűleg összefügg a nagy hideggel. Bukarest fő csomópontjában, az Északi pályaudvaron öt vonat késett kedd reggel a fagyos idő miatt. A legtöbbet, 150 percet a Nagyvárad-Bukarest gyorsvonatra kellett várniuk az utazóknak.