Klímafürdőben jártunk az Éghajlatvédelmi Világnapon

Vágólapra másolva!
Szinte ezer ember bulizott és pancsolt az Éghajlatvédelmi Világnap estéjén a városligeti Széchenyi-fürdőben Budapesten. Nézd meg az eseményről készült videónkat!
Vágólapra másolva!

Pont a szükséges mennyiségű sztárral szervezte meg az Éghajlatvédelmi Világnap legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényét Budapesten a 350.org és a Messzelátó Egyesület. A városligeti Széchenyi-fürdőben szinte ezer ember bulizott és pancsolt október 24-én este, egyúttal ahhoz a rövidfilmhez asszisztálva, melyet Herendi Gábor, a Valami Amerika 1-2. rendező-producere forgatott a helyszínen.

A művet a decemberi koppenhágai klímacsúcson mutatják be, ahol az dől el, hogyan tovább az üvegházgázok kibocsátását korlátozó és a CO2-kvótakereskedelmet bevezető kiotói egyezmény után. A klímafürdő célja az volt, hogy világszerte több mint 180 ország összesen 5200 hasonló rendezvényéhez hasonlóan Magyarország is felhívja a döntéshozók figyelmét arra: felelős döntést kell hozniuk a dán fővárosban az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.


A fürdőzésen az OzoneNetwork stábja is jelen volt; íme, a videó:


Az esemény házigazdája Novák Péter lett volna, de mivel még a kezdés előtt kórházba került, Herendi Gábor asszisztense, Fazekas Péter (Bohóc) helyettesítette. Szőke András masszőri szerepben vett részt az eseményen.

A szervezők a helyszínen kiszámolták és megváltották a klímafürdőzés szén-dioxid-kibocsátását. A rendezvényen az áramfelhasználás és a fűtés miatt, plusz az autóval érkező vendégek összesen 8,5 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki. Ennek 68 ezer forintos értékét a CO2ntra.hu-nak fizették be. Magyarország első CO2-kibocsátást ellensúlyozó szervezete egy brazil biomassza-erőmű felépítésére utalja át a pénzt.


A melegen ajánlott szén-dioxid-szint

A 181 országban megszervezett világnapnak lényegében ez a szerepe: felhívni a figyelmet arra, hogy melegen ajánlott lenne a légkör szén-dioxid-szintjét a még biztonságosnak tartott határértéken alul tartani. A klímavédelmi mozgalmat az amerikai Bill McKibben környezetvédő és író hozta létre még 2008 márciusában; többnyelvű honlapjuk, a 350.org itt található, az eseményeket bemutató képgalériák meg itt.

A világnap nevében a 350-es szám éppen ezt a határértéket jelzi, ami annyit tesz, hogy ha sikerül elérni azt, hogy egymillió részecskényi levegőből legtöbb 350 legyen a szén-dioxid, akkor el lehetne kerülni az éghajlatváltozás veszélyes következményeit. Mivel nemcsak a CO2 felelős az üvegházhatásért, hanem például a metán és egyéb gázok is, minden üvegházgáz-kibocsátást vissza kellene fogni, hogy szintjük a 350 ppm CO2-egyenértéken maradjon.

Az atmoszféra biztonságos CO2-szintjét elsőként egy NASA-kutatócsoport határozta meg James Hansen klimatológus vezetésével. A szakértők következtetésüket az éghajlatváltozást jelző jelenségek megfigyelésére és geokémiai adatok elemzésére alapozták. A nemzetközi mozgalom arra figyelmeztet, hogy mostanra ez a szint már elérte a 390-et, így egyre sűrűbben lehet számolni az éghajlatváltozás hatásaival. A világnapról szóló képes összeállításunkat itt olvashatod.