Orvosmeteorológia - hidegfronti hatások, erősödő lehűlés

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban szeles, egyre hűvösebb időre készülhetünk. Esőre ugyan csak elszórtan kell számítani, és néhány órás napsütésben minden nap részünk lesz, az északi légáramlással ugyanis száraz, de hűvös levegő érkezik a Kárpát-medencébe.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a hét elején hidegfronti hatások érvényesülnek. Az északira forduló, élénk, helyenként erős szélben egyre hidegebb levegő áramlik fölénk, és a hét végére már jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Kedden gyenge hidegfronti hatásra készülhetünk, a frontérzékenyek fejfájást, vérnyomás emelkedést, reumás fájdalmakat, fokozódó görcshajlamot tapasztalhatnak. A fejfájást, szédülést az élénk, helyenként erős szél is kiválthatja, illetve fokozhatja. Napközben eső még a keleti megyékben előfordul, itt az autósok vizes, csúszós útszakaszokra készüljenek. Az erős oldalszél is nehezítheti a vezetést. A csúcshőmérséklet 15 fok körül alakul, de az északias szélben ezt hidegebbnek érezhetjük, ezért öltözzünk rétegesen. A légszennyezettség alacsony.

Szerdán fronthatás nem terheli szervezetünket. Továbbra is élénk marad a légmozgás, ezért fejfájás, szédülés ezen a napon is jelentkezhet. Továbbra is élénk marad a légmozgás, ez erősítheti a fejfájás és szédülés érzetet. Esőre legfeljebb északkeleten kell számítani. Csökken a nappali felmelegedés, már csak 11, 16 fok között tetőzik a hőmérséklet. Rétegesen öltözködjünk. A közlekedők reggel ködfoltokra, egyébként száraz utakra készülhetnek.

Csütörtökön ismét gyenge hidegfronti hatás várható. Fejfájásra, ízületi és izomfájdalmakra, vérnyomás ingadozásra panaszkodhatnak az arra érzékenyek. Az élénk légmozgás pedig erősítheti az esetlegesen jelentkező szédülést, fejfájást. Esőre a délelőtt folyamán, a Dunántúlon kell számítani. A hőmérséklet 9, 14 fok között alakul, melegebb öltözetet válasszunk. A közlekedők nyugaton még vizes, csúszós útszakaszokra készüljenek.