Óriási esőzés Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztráliában továbbra sem áll vissza az időjárás a rendes kerékvágásba. Az elmúlt hónapokban téli kánikuláról, tavaszi fagyokról adtunk hírt, most pedig szokatlanul heves esőzés mosta el Új- Dél-Wales államot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn erős szél kíséretében óriási esőzés kezdődött Ausztrália keleti részén. Egy markáns ciklon alakítja a térség időjárását, amely kifejezetten barátságtalan, szeles, esős, hűvös időt okoz Új- Dél- Wales államban.

Sydney külvárosában, Frenchs Forestben 24 óra leforgása alatt 114 milliméter eső esett, az elmúlt közel ötven évben ez az októberi nap volt a legcsapadékosabb a városban. Canterburyben az elmúlt nyolc évben nem mértek annyi csapadékot, mint amennyi most egy nap alatt lehullott, a városban 96 milliméter eső esett. Sydneyben a 24 óra alatt lehullott 73 milliméter esővel 22 éves októberi csapadékrekord dőlt meg. A mostani nagy csapadékösszegek azért is mondhatók rendkívülinek, mert az országban az október az egyik legszárazabb hónap.

Az esős időjárás miatt a hatóságok arra kérik a gépkocsival útra kelőket, hogy fokozottan óvatosan vezessenek. A sok csapadék miatt vizes, csúszós utak már egy halálos áldozatot is követeltek, egy férfi autójával egy fának ütközött és meghalt.

Az erős szél fákat csavart ki és Sydney környékén közel 900 házban szünetelt az áramellátás, mert a kidőlt fák leszaggatták a villamosvezetékeket.