A hosszú hétvégén lesz nyár is, tél is Európában

Vágólapra másolva!
Változatosan alakul a kontinens időjárása a hosszú hétvégén . Spanyolországban nyarat idéző, közel 30 fokos meleggel, a skandináv országokban helyenként nappal is fagypont körüli értékekkel találkozhatsz.
Vágólapra másolva!

Az előttünk álló hétvégén változatos képet mutat kontinensünk időjárása. Lesz ahol kiadós csapadék hullik, máshol fagyos idő várható, de akadnak olyan országok is ahol a napsütés nyári meleggel párosul.

A Brit-szigetek időjárását egy markáns ciklon alakítja, a szigetországban sokfelé kiadós csapadék hullik majd, helyenként egy nap leforgása alatt 25-40 milliméter eső is eshet.

Az Ibériai-félsziget felett egy nagy kiterjedésű magasnyomású képződmény épül fel. Területén a leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően sok napsütésre, és túlnyomóan száraz időre van kilátás. Péntektől folyamatosan melegszik a levegő és vasárnap, Spanyolország déli részén a hőmérséklet csúcsértéke már megközelíti a 30 fokot.

Számottevő csapadékra a Skandináv-félsziget térségében sem kell számítani, hidegre viszont annál inkább. A legészakibb tájakon helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, és a délebbi területeken is csak 5 fok körüli maximumok várhatók.

A hosszú hétvégén a Földközi-tenger középső medencéjében örvénylő mediterrán ciklon alakítja az időjárást, a kontinens déli és középső területein. Olaszországban, Görögországban és Horvátországban is többfelé várhatók heves záporok zivatarok.

A ciklon hazánk időjárására is hatással lesz. Pénteken már erősen felhős lesz az ég a Kárpát-medence térségében és sokfelé ismétlődő esőre, záporra kell készülni. A keleti megyékben még a szombat is barátságtalan időt tartogat, de a nyugati országrészben délután néhány órára már előbújik majd a nap. Vasárnap már csak elszórtan várható kisebbe eső, zápor. A következő napokra vonatkozó részletes előrejelzésért kattints ide!