Tél és nyár egyszerre Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A hétvége egyszerre hozott telet és nyarat a déli kontinensre. Miközben Ausztrália keleti felében fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, nyugaton közel 40 fokos hőség tombolt.
Vágólapra másolva!

Szombat hajnalra virradóan a kontinens keleti felében fekvő Queensland és Új-Dél-Wales tartomány lakosai hosszú évek óta a leghidegebb októberi éjszakát tudhatták maguk mögött. Az éjszaka folyamán többfelé fagypont alá csökkent a hőmérséklet a derült égbolt és a hideg, száraz délnyugati légmozgásnak köszönhetően.

Queensland déli területein 7-10 fokkal maradtak el a hőmérsékletek az ilyenkor megszokottól, míg Új-Dél-Wales egész területén 10 fokkal az átlagos alá hűlt a levegő.

Mindeközben Ausztrália nyugati tájain rekord magas hőmérsékleteket mértek. A felhőtlen időben az óceán felől érkező légáramlatokkal trópusi eredetű levegő áramlott a térségbe, és bőven 30 fok feletti hőmérsékletek alakultak ki. A kontinens délnyugati részén fekvő Perthben például 37 fokot mértek, ami 15 fokkal haladja meg az átlagos értéket, és 1994 óta nem volt ilyen meleg a városban az október 17-i napon.

Az egész déli, délnyugati partvidék mentén az átlagot 10-17 fokkal haladta meg a hőmérséklet: Lancelinben 39, Jarrahwoodban 34 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, több évtizedes rekordokat döntve meg.

A szokatlan októberi hőhullám azonban rövid életűnek bizonyul, a mai napon már 10-15 fokkal mérséklődik a meleg. A Victoria állambeli Hopetoun városában például már vasárnap délután bekövetkezett a változás, és mindössze 10 perc alatt 35 fokról 22 fokra esett vissza a hőmérséklet.