Orvosmeteorológia - frontok teszik változékonnyá időjárásunkat

Vágólapra másolva!
Pénteken a változó felhőzetből elszórtan előfordul eső, zápor, azonban az ország nagy részén még 20 fok fölé melegszik a levegő. A hétvége csapadékosabb időt hoz, vasárnap pedig már többfelé nem éri el a 20 fokot a csúcshőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban gyenge hideg- és melegfronti hatásokra egyaránt készülnöd kell. Szabadtéri programoknak a hétvége sajnos nem igazán kedvez, hűvös lesz az idő, és többfelé várható eső, zápor is. Szombaton lesz kicsivel több napsütésben részünk.


Pénteken gyenge hidegfront érezteti hatását. Elszórtan, elsősorban északon eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. Az időnként megélénkülő szélben az arra érzékenyek szédülést, fejfájást tapasztalhatnak. A front érkeztével ízületi és izomfájdalmak jelentkezhetnek, a szívverés gyorsulhat. A közlekedők vizes útszakaszokkal főként az északi megyékben találkozhatnak. Időnként erős lehet az oldalszél, ami csökkentheti a jármű menetstabilitását.

Szombaton gyenge melegfronti hatásra készülj. A frontra érzékenyek álmatlanságot, nyugtalanságot, depressziós tünetek jelentkezését tapasztalhatják. A változóan felhős időben még néhány órás napsütésre készülhetünk, és a keleti országrészben megközelíti a 25 fokot a csúcshőmérséklet. Esőre, záporra főként a nyugati megyékben kell számítani.

Vasárnap keleti országrészben eleinte még melegfronti, később azonban a Dunántúlhoz hasonlóan itt is hidegfronti hatások érvényesülnek. Kevés napsütésben lesz részünk, országszerte várható eső, zápor. Főként a Dunántúlon vastagabb öltözetre lesz szükség napközben is. Előbb nyugaton, majd keleten is ismét megélénkül az északnyugati szél, ami fejfájást, szédülést okozhat. A frontérzékenyek vérnyomás ingadozást, koncentrációs zavarokat tapasztalhatnak. A közlekedők nedves, csúszós útszakaszokra készüljenek, fokozottan figyeljenek.