Tél a tavaszban - összekeveredtek az évszakok Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik Ausztráliában megzavarodott az időjárás. Míg az utolsó téli hónapban, augusztusban többfelé mértek 35 fok feletti forróságot, a tavasz második hónapja, október az ország nagy részén igazi téli időt hozott havazással és jégesővel.
Vágólapra másolva!

A déli féltekén, és így Ausztráliában is fordítva vannak az évszakok, mint nálunk. Mikor nálunk nyár van, ott van tél és fordítva.

Az augusztusi szokatlan meleg idő a kontinens felett kiépült magasnyomású képződménynek volt köszönhető, amely sokfelé okozott napos, száraz időt. Sorra dőltek a melegrekordok az országban, a Queenslandban található Bedourie-ben a hónap vége felé a hőmérséklet csúcsértéke elérte a 38, 5 fokot. Új-Dél-Walesben, Victoria államban és Dél-Ausztráliában az idei volt minden idők legmelegebb tele.

A meleg tél után az ausztrál meteorológusok attól tartottak, hogy a melegedés a tavaszi hónapok alatt is tovább folytatódik.

Az első tavaszi hónap, szeptember teljesen átlagos tavaszi időjárást hozott. Október azonban sok meglepetést tartogatott. A hónap első napjaiban még 30 fok feletti hőmérsékleteket mértek az ország keleti, délkeleti területein, ám egyik napról a másikra a hőmérséklet 15 fokkal csökkent.

A térségben a hirtelen lehűlést és a hideg, szeles időjárást egy ciklon okozta. Tasmaniában, Victoria államban és Új-Dél-Walesben olyannyira lehűlt a levegő, hogy ilyen hideggel még a téli hónapok alatt sem találkoztak.

Ausztrália nagyobb hegyeiben nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet és nem csak a hegyekből, hanem az ország déli partjáról is több helyről jelentettek havazást. Victora állam egyes részein jégeső miatt borultak fehérbe az utak.

Melbourne-ben a hideg, 5 fok körüli hajnalokat hűvös nappalok követik, a hőmérséklet csúcsértéke 15 fok körül alakul. A Canberrában élőknek még ennél is hidegebb idővel kell megbirkózniuk, a fagyos reggelek után, a délutáni órákban alig haladja meg a 10 fokot a hőmérséklet.

A hideg időhöz erős szél is társul, a széllökések többfelé meghaladják a 60 kilométer/órát, és szerda délután Sydney térségére 90 kilométer/órás széllökéseket várnak a meteorológusok.

A szokatlanul hideg, szeles, télies időjárás a hét végéig még biztosan folytatódik a kontinensen.