Vágólapra másolva!
A trópusi vihar szezonnak még nincs vége, jelenleg is két képződmény örvénylik a Csendes-óceán nyugati medencéje fölött. Egy másik, mérséklet övi ciklon pedig kontinensünk nyugati partjainál jelent meg.
Vágólapra másolva!

Egy héttel azután, hogy a Ketsana tájfun heves esőzéseket és 40 éve nem látott áradásokat okozott a Fülöp-szigeteken, amelyekben közel 300 ember vesztette életét, szombaton egy újabb tájfun érte el a szigetország északi részét, Luzon szigetét. A trópusi képződmény még múlt hétfőn jelent meg a Csendes-óceán nyugati medencéjében, és a Parma nevet kapta. Miközben nyugat felé haladt, a Parma csütörtökön már elérte a négyes tájfun fokozatot. Szombaton valamelyest veszítve erejéből, de még mindig kettes, majd egyes erősségű tájfunként tombolt a Fülöp-szigeteken. A tájfun, habár eredetileg a főváros felé tartott, végül elkerülte azt, és a ritkán lakott hegyi területeken ért partot. Az esőzéseket követő áradásokban így is legalább 15-en meghaltak. Hatalmas területek maradtak áram és telefonszolgáltatás nélkül. A Parma a szigetországot elhagyva, észak-északnyugati irányban halad tovább a Dél-kínai-tengeren, trópusi viharrá gyengülve. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban délnyugat felé veszi irányát, és további erős szeleket és heves esőzéseket okozhat a környező szárazföldeken.

A Fülöp-szigetek lakosai azonban továbbra sem lélegezhetnek fel, csütörtökön ugyanis egy újabb trópusi képződmény jelent meg a szigetországtól mintegy 600 kilométerrel keletre. A Melor névre keresztelt, immár ötös erősségű tájfun a mai nap folyamán fülöp-szigeteki vizekre érkezik, majd gyengülés nélkül északi irányban halad tovább Kína keleti területei vagy Japán felé. A jelenlegi széllökések megközelítik a 315 kilométer/órát.

Az Ibériai-félszigettől nyugatra a ma kora reggeli órákban egy mérsékelt övi ciklon jelent meg. Az atlanti ciklon a Grace nevet kapta. Rövid életű lesz az alacsony nyomású képződmény, az előrejelzések szerint a holnapi nap folyamán már fel is oszlik. Ez idő alatt a kontinens partjai mentén északkeleti irányban halad majd a Brit-szigetek felé, és középponti légnyomása 990 hPa-ra süllyed. A ciklon az Ibériai-félsziget, Franciaország és a Brit-szigetek területén erős, helyenként viharos erejű szeleket, valamint esőzéseket, záporokat és zivatarokat okoz majd.