Az indiaiak és a brazilok a legzöldebbek

Vágólapra másolva!
A fejlett nyugati országok Kínát és Indiát okolják a globális felmelegedésért, mert napjainkban ezek az országok a legnagyobb károsanyag-kibocsátók a világon. Lehet, hogy nincs is igazuk?
Vágólapra másolva!

Mely országok állampolgárai élnek a leginkább környezetbarát módon? Kiderül a National Geographic Society és a GlobeScan által készített, a fogyasztói viselkedéseket vizsgáló globális felmérésből.

A Greendex az új index

A felmérést egy teljesen új módszer, a fogyasztói zöld index (Consumer Greendex) segítségével készítették.

Terry Garcia, a National Geographic munkatársa szerint a Greendex egyedülálló fejlesztés, melynek segítségével rendkívül sok mindent megtudhatunk a világ népességének fogyasztói szokásairól. Az index a lakosság környezettudatosságát és környezetvédelmi elkötelezettségét méri.

Internetes felméréssel 2008-ban 14, 2009-ben már 17 ország lakóit 65 témakörben, az életvitelükkel és környezeti problémákkal kapcsolatos felfogásukról kérdezték meg. A 100 pontos skálán az az ország végez az élen, melynek lakói a legtöbb pontot kapják. Minél magasabb a pontszám, a fogyasztók annál környezettudatosabban viselkednek.

Meglepő eredmények

A felmérésből kiderült, hogy a környezettudatosság terén az indiaiak, a brazilok és a kínaiak foglalják el az első három helyet. Az indiai lakók 59, 5 ponttal végeztek az élen, az 57,3 pontot szerzett brazilok és az 56,7 pontot összegyűjtő kínaiak előtt. A lista legvégén a fejlett országok kullognak, a maga 43,7 pontjával az Egyesült Államok a sereghajtó.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Szemétgyűjtők Brasília város külvárosában

A felmérés kérdéseire adott válaszok azonban nem minden esetben tükrözik a környezettudatosságot, hiszen a megkérdezett országok lakóinak fogyasztási szokásai nem mindenesetben összemérhetők.

Az Egyesült Államokban sokkal nagyobb lakásokban élnek az emberek, mint a felmérés szerint leginkább környezetbarát Indiában. Ez nem biztos, hogy azért van így, mert az amerikaiak kevésbé környezettudatosak, hanem inkább azért, mert sokkal tehetősebbek. Szintén ezzel magyarázható az is, hogy az élen végzett országokban szinte alig használnak légkondicionálót, melegvíz helyett inkább hideggel mosnak, a lakások csak néhány százalékában van fűtés, és autó helyett inkább biciklivel vagy gyalogosan járnak.


Hol van Magyarország a listán?

A felmérésben Magyarország mindkét évben, 2008-ban és 2009-ben is részt vett. Tavaly az ország az ötödik helyen végzett 53,2 ponttal, az 56,1 pontos Mexikó után. Idén egy picit visszacsúszott Magyarország, 53,3 ponttal a hetedik helyre került.

A felmérés szerint a magyar háztartásokban takarékoskodnak a fűtéssel és légkondicionáló berendezések használatával és egyre többen figyelnek arra, hogy ablakukra hőszigetelés kerüljön. A közlekedés terén is igazán példamutató az itt élők magatartása. A megkérdezett országok között hazánkban a tömegközlekedéssel utazok aránya átlagon felülinek mondható a maga 38 százalékával. A gépkocsival közlekedőknek mindössze 25 százaléka utazik egyedül az autóban, és a franciákhoz hasonlóan a legtöbb magyar sohasem utazik repülővel.

A felmérésben részt vett magyarok többsége egyetért abban, hogy környezeti problémákról szóló híreket a média túlságosan is felfújja. A felelőtlen környezetszennyezés ellen mindenki tehet egy keveset, ha odafigyel arra, hogy otthonában és környezetében hogyan viselkedik.