Már megint a hétvégén jön a lehűlés

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héthez hasonlóan a nyári napokat ismét hétvégén váltja fel hűvösebb időjárás. A szombat hajnalban érkező markáns hidegfront azonban számos kedvező élettani hatással is jár. Amúgy lehet még nyári hétvégénk szeptemberben.
Vágólapra másolva!

Péntekig az ország dél, délkeleti részén minden nap 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet, amely nagyjából 6 fokkal magasabb a sokéves átlagnál. Bár csütörtök délután nyugaton és északon záporok, zivatarok alakulnak ki, országszerte meleg lesz az idő. Szerdán és csütörtökön a reggeli órákban a légkör alsó néhány száz méteres rétegében felhalmozódik a közlekedési és ipari eredetű szennyezőanyag, különösen a belvárosokban, a csúcsforgalom idején lesz nagy a légszennyezettség. Napközben az alsó légréteg felmelegedik, stabilitása csökken, és egyre nagyobb magasságba keveredik át a levegő, kissé csökken a szennyezettség.

A pollenkoncentráció azonban fordítva működik, a pollen éjszakánként leülepedik, és napközben - amikor a növényzet kibocsátja a virágport - akkor éri el napi maximumát. A rendkívül allergén parlagfű és üröm még mindig nagy mennyiségben virágzik.

Pétek este, szombat hajnalban megerősödő széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik, amely véget vet a nyári időnek. A strandra nem érdemes kimenni, reggel és este már pulóverre, vékony kabátra is szükségünk lehet. A frontális csapadék és az erős légmozgás hatására azonban a légszennyezettség, a por- és pollenkoncentráció is jelentősen csökken, szervezetünk pedig felfrissül.

A hétvégén nem igazából az erős, szombaton olykor viharos szél lesz zavaró, de a front elvonulása után számottevő csapadék már nem várható. Sőt vasárnap országszerte sok napsütésre készülhetünk, kiránduláshoz, túrához, szabadtéri sportokhoz - a szelet leszámítva - optimális feltételek lesznek.

A lehűlés még nem jelenti azt, hogy végérvényesen vége lenne a nyárnak. Hazánk éghajlatán egészen szeptember végéig bármikor jöhet két-három napos kánikulát okozó hőhullám.