Vágólapra másolva!
Pénteken a skót hegyekben okozott orkán erejű széllökéseket az idei első őszies markáns ciklonja. Az alacsony nyomású légköri képződmény hidegfrontja a hétvégén várhatóan az Északi-tengeren és a norvég partvidéken vonul nagyon erős szelekkel.
Vágólapra másolva!

Ősszel a delelési napmagasság csökkenésével a mérsékelt övi időjárásban a napsütés közvetlen hatása csökken, a légtömegek szerepe pedig növekszik. Ennek következtében az 55-60. szélességi kör között egyre markánsabb ciklonok alakulnak ki. A gyors nyomásváltozás, a vízszintes irányú nyomási különbségek növekedése a hidegfrontok mentén viharos, olykor orkán erejű szelekhez vezet. Az Északi-tenger vidékén az orkán erejű széllökést szállító ciklonok ennek megfelelően leginkább a téli félévben jönnek létre.

Talán már az őszt jelzik hogy az első markánsabb ciklon hidegfrontja mentén péntek délelőtt Skócia hegycsúcsain néhol a 140 km/órát is elérte a széllökések erőssége. A hétvégén a nagy szeleket okozó front keletebbre vonul, és elsősorban az Északi-tengeren valamint Norvégia partvidékén fordulhat elő újabb viharos, vagy akár orkán erejű széllökés.