A szeles, forró idő miatt bozóttüzektől félnek Queenslandben

Vágólapra másolva!
Ausztrália északkeleti tartományában, Queenslandben a szokatlanul meleg idő és az északnyugatról fújó, száraz levegőt szállító szelek miatt bozóttüzek kialakulástól tartanak. A száraz levegő és az extrém magas hőmérsékletek komoly veszélyt jelentenek az állam déli részén.
Vágólapra másolva!

Queensland déli részén szokatlanul meleg az augusztus, sorra dőlnek meg a korábbi évek melegrekordjai. Brisbane-ben február óta augusztus 25-e, kedd volt a legmelegebb nap, amikor a hőmérséklet csúcsértéke néhány tizeddel meghaladta a 35 fokot. A Brisbane-től nem messze található Amberley-ben 68 éves melegrekord dőlt meg a napokban, amikor a délutáni órákban 36 fokos maximum hőmérsékletet mértek. A városban már öt egymást követő napon melegedett 30 fok fölé a levegő.

A legmelegebbet az állam nyugati részén, a szárazföld belsejében elhelyezkedő kisvárosban, Boulia-ban mérték, ahol a hőmérő higanyszála 38 fokig kúszott. Ez, mióta 121 évvel ezelőtt elkezdődtek a mérések, a városban mért legmagasabb érték.

A szubtrópusi monszun éghajlatú területeken, mint amilyen Queensland állam nagy része az időjárás télen meleg és viszonylag száraz, nyáron pedig forró és csapadékos. A napokban mért 30 fok feletti maximum hőmérsékletek ennek ellenére is szokatlannak számítanak, hisz az utolsó téli hónapban, augusztusban a térségben az átlag hőmérséklet 25 fok körül alakul.