Változékony hétköznapok - hétvégén kánikula

Vágólapra másolva!
A keddi hidegfront átvonulása után szerdától ismét több lesz a napsütés, a hőmérséklet az átlagos értékekhez tér vissza. Az átmeneti felhősödésből néhol előfordulhat nyári zápor, zivatar. A pollenkoncentráció szerdától ismét erőteljes növekedésnek indul, nagyon fontos a parlagfű irtása.
Vágólapra másolva!

A keddi, az északi megyékben őszies hangulatot teremtő hidegfront gyorsan távozik, szerdától újra sok napsütésben lesz részünk. A hőmérséklet általában kevéssel 30 fok alatt tetőzik. Nem lesz zavartalan strandidő, az átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőkből néhol rövid zápor, zivatar alakul ki. Hétvégén hőségre készülhetünk, nagy területen haladja meg a hőmérséklet a 30 fokot, bár ekkor sem lesz végig felhőtlen az ég.

Természetes vizeink hőmérséklete szerda reggel éri el heti minimumát 20-23 fokkal, szombaton és vasárnap ennél néhány fokkal melegebb vizekre készülhetünk.

A gyümölcsösök számára ideális az időjárás, a talaj felső szárazabb rétegei alatt a gyökérszinten általában megfelelő a vízellátás. A mérsékelt meleg és a szerdától visszatérő sok napsütés jó ütemben érleli a termést.

A levegőben már a hónap első napjaiban megjelent az erősen allergén parlagfű és üröm pollenje, ezzel elkezdődött az év legjelentősebb allergia szezonja. A keddi csapadék átmenetileg minimális szintre csökkenti a koncentrációt, hétvégére azonban már jelentősen növekszik a levegőben lévő pollenek száma. Fontos megismerni az allergén növényeket, a kerttulajdonosoknak kötelező a parlagfű irtása.