Vágólapra másolva!
Már javában tart a Csendes-óceáni hurrikánszezon, ám mindezidáig igen kevés viharral büszkélkedhet a térség. Most azonban egyszerre négy trópusi vihar is megfigyelhető az óceánon.
Vágólapra másolva!

Kína partjainak közelében jelenleg két trópusi vihar is megfigyelhető. A gyengébb és gyorsabban leépülő vihar a Goni nevet viseli. A viharban kedden délután az átlagos szélsebesség megközelítette a 85, a széllökések pedig meghaladták a 100 kilométer/órát. A Kína délnyugati partjait a tegnap délutáni órákban elérő vihar, heves esőzéseket okozott a térségben. A csapadék mellett az erős szél is megnehezítette a térségben élők életét. Goni a szárazföld fölé érve gyorsan veszít erejéből.

Egyelőre még a szárazföldtől távol helyezkedik el a Morakot névre keresztelt trópusi vihar, amely a helyi meteorológusok szerint szombaton éri el Kína partjait. A hét végére trópusi viharrá erősödő Morakotban az előrejelzések szerint az átlagos szélsebesség meghaladja majd a 130 kilométer/órát, és kiadós csapadékot szállít Sanghaj térségébe, ahol a várakozások szerint partot ér. A heves esőzések miatt a térségben áradásoktól tartanak.

Mexikó partjaitól nyugatra található a Csendes-óceán másik két vihara. Az Enrique, amely kedden reggel jelent meg a térségben, útját nyugat felé folytatja tovább és így messzire elkerüli a lakott területeket. Szintén kedden a kora reggeli órákban jelent meg a Felicia nevet viselő vihar. A Felicia félelmetes ütemben erősödik, trópusi depresszióból néhány óra leforgása alatt a Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriájú hurrikánná erősödött. Jelenleg a 150 kilométer/óra feletti átlagos szélsebességet közel 200 kilométer/órás széllökések kísérik. Szerencsére a hurrikán folyamatosan távolodik Mexikó partjaitól, és útját a Csendes-óceán felett nyugat felé folytatja tovább. A következő napokban szárazföldet biztos nem érint.