Vágólapra másolva!
Pénteken erősödik trópusi ciklonná a Linfa vihar-objektum. Elsősorban a Fülöp-szigeteken és Tajvanon okozhat extrém csapadékot és szökőárt, majd - a számítások szerint - kissé legyengülve Japán felé halad tovább.
Vágólapra másolva!

A tavalyi csendes év után eddig 2009-ben is kevés trópusi ciklon alakult ki a Földön. Legutóbb bő egy hónapja a Bengáli öböl északi partvidékén pusztított trópusi ciklon. Az utóbbi hónapok ritka vihar-objektumainak egyike, a Linfa a Dél-kínai-tengeren pénteken erősödik tájfunná (trópusi ciklon délkelet-ázsiai elnevezése).

A számítások szerint a Linfa a hétvégén a Fülöp-szigetek és Tajvan között keleti, északkeleti irányba halad, miközben felhőzetéből a két szigetországban extrém csapadék alakul ki. A Linfa tájfunban a legnagyobb széllökések 120-140 km/órát érnek el, ez várhatóan csak kevés helyen okozhat szökőárt. A Linfa a jövő hét elején kissé legyengülve halad tovább, eléri Japán délnyugati szigetvilágát. A trópusi ciklonok igazi szezonja a térségben általában július elején, a Karib-tengeren és Mexikó nyugati partvidékén augusztus közepén indul.