A légszennyezés segíthet a globális felmelegedés elleni harcban

Vágólapra másolva!
A légszennyező anyagok talán segítséget jelenthetnek a globális felmelegedés elleni harcban, mert növelik a növények szén-dioxid elnyelő képességét - áll a Nature című tudományos folyóiratban.
Vágólapra másolva!

Az 1960-as évektől a fokozott légköri szennyezőanyag kibocsátás több mint negyedével megnövelte a növények termőképességét világszerte, állítják a kutatók. Ez azt jelenti, hogy a növényzet hatására 10 %-kal több szén-dioxid tárolódik a talajban.

Gyakori megállapítás az, hogy a növények tiszta, napos időben fejlődnek a legjobban, de a tudósok szerint ez nem minden esetben igaz. A mostani kutatások azt mutatják, hogy az erdők és a haszonnövények tudnak növekedni párás, ködös időben is, mert a felhők és az apró részecskék a légkörben szórják a napsugárzást, így ezt használják föl a levelek a fotoszintézishez, melynek során a növények napfényből, és szén-dioxidból állítanak elő tápanyagot.

A légkörben lévő szmog és szennyezőanyag mennyiségének csökkentése egyre fontosabb az emberi életminőség javításának szempontjából. A legújabb kutatások szerint a növények nem csak sok szén-dioxidot kötnek meg, hanem tisztítják a levegőt is, amivel az emberek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak.