Vágólapra másolva!
Az Északi félteke két egymástól távoli metropoliszában egyszerre tört be jelentős hőhullám. Az időbeni egybeesés nem teljesen a véletlen műve, a mérsékelt és szubtrópusi légtömegek közötti nagy frontzónán jelenleg épp egy hullámhossznyira fekszik a két nagyváros.
Vágólapra másolva!

Moszkvában múlt hét kedden a hőmérséklet csúcsértéke a havas esőben csupán két fok volt, vasárnap azonban már 21 fokot mértek. A hét elején tovább melegszik az idő, kedden és szerdán 25 fok körüli nyárias értékekre lehet számítani. A hőhullám egy stabil anticiklonnak köszönhető, amelynek keleti részén egyre melegebb és igen száraz levegő érkezik a térségbe. Az átlagosnál jóval melegebb napokban csütörtökön egy erős hidegfront vet véget.

Több ezer kilométerrel nyugatra, délnyugatra az Egyesült Államok keleti partvidékén szintén a napokban melegszik jelentősen a levegő. New Yorkba vasárnaptól beköszöntött az idei első kánikulai időszak, amely várhatóan keddig tart. Szerdától jelentősen visszaesik a felmelegedés.

A két metropolisz hőhullámának időzítése gyanúsan hasonló, és nem teljesen a véletlen műve. A mérsékelt övi ciklonok és anticiklonok helyzetét szabályozó, a szubtrópusi légtömeget elválasztó frontzóna mentél létrejövő Rossby-hullámok most úgy alakultak, hogy Moszkva és New York között majdnem pontosan egy hullámhossz jött létre, tehát átmenetileg a két város azonos fázisban van. A fázisegyenlőség persze nem tart sokáig, mert ezeknek a hullámoknak a mozgása a jelenből kiindulva 4-6 napot követően - mint maga az egész földi időjárás - kaotikussá válik.