Az Obama-kormány felveszi a küzdelmet a klímaváltozással

Vágólapra másolva!
Az Obama-kormány utat nyitott az üvegházhatású gázok kibocsátása szabályozásának, miután pénteken kijelentette, hogy napjainkban a környezetszennyezés mértéke már komoly veszélyt jelent a Föld lakói számára. Obama kormánya az elmúlt évek, a Bush kormányzása alatti időszak klímapolitikájához képest előremutató és mindenképpen bizakodásra okot adó lépéseket tesz a klímaváltozás megfékezésére.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi aktivisták és a Kongresszusban helyet foglaló támogatóik üdvözölték, míg az ipari ágazatok képviselői fenntartással kezelték az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) által bejelentett, a kormány szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó lépéseit.

Már korábban is készültek előzetes tervek, többek között a közlekedésből és a széntüzelésű erőművekből származó szén-dioxid-kibocsátás mértékének csökkentésére, de az EPA mostani tanulmánya komoly jelzés a közvélemény számára is, hogy az USA végre kész határozott lépéseket tenni a klímaváltozás elleni küzdelemben. A nemzetközi szervezetek szemében egyértelműen nőtt a bizalom az Egyesült Államok klímapolitikájával kapcsolatban, még akkor is, ha Obama kormányának egyelőre még nincsenek teljesen kidolgozott tervei.

Áprilisban a Kongresszus Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottságának demokrata elnöke, Henry Waxman és Ed Markey, szintén demokrata képviselő benyújtotta az új energiaügyi tervezetet. A törvénytervezet áttörést próbál meg elérni az Amerikai Egyesült Államok korábbi energia- és klímapolitikájában. A tervezet legfontosabb lépései között szerepelnek az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések, melyek a 2005-ös szinthez viszonyítva 2020-ra 20 százalékos, 2030-ra 40 százalékos, 2050-re pedig 80 százalékos kibocsátáscsökkentést céloznak meg. Egyelőre azonban az is kérdéses, hogy 2020-ig sikerül-e elérni a 20 százalékos szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést, hisz ehhez az iparban komoly szerkezeti átalakításokra van szükség, amelyekre a rendelkezésre álló 11 év lehet, hogy már nem lesz elegendő.

A mostani tanulmányban az EPA tisztségviselője, Lisa Jackson kihangsúlyozta, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátás a jelen és a jövő generációi számára is komoly problémát jelent. Ezért Obama a Kongresszuson is keresztül akarja vinni törekvéseit, melyek eredményeképpen a tisztább energiaforrások átvehetik a vezető szerepet az iparban.

Az EPA tanulmánya szerint a légkörben mérhető magas üvegházhatásúgáz-koncentráció, valamint az utóbbi években tapasztalt globális átlaghőmérséklet-emelkedés az iparosodást követő felelőtlen károsanyag-kibocsátás eredménye. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal megállapításai hat üvegházhatású gáz, a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid, a hidrogénezett fluor-szénhidrogén, a fluorozott szénhidrogén és a kéd-hexafluorid, tudományos elemzésén alapul.

Vizsgálataik kimutatták, hogy a klímaváltozásnak különféle hatásai lehetnek az emberi szervezetre és a környezetre. A károsanyag-kibocsátás egyik fontos hatása a felszínközeli ózon koncentrációjának növekedése, amely többek között a tüdőkapacitás csökkenését okozhatja, és gyengítheti a szervezet baktérium- és vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A klímaváltozás környezetre gyakorolt hatásai között szerepel, hogy helyenként nő az aszályos időszakok hossza, míg máshol heves felhőszakadásokra és árvizekre kell számítani. Egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak a hőhullámok és erdőtüzek, emelkedik a világtengerek szintje. Erősebb viharok, tornádók, trópusi ciklonok sújtják a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást, valamint az állat- és növényvilágban is komoly pusztításokat eredményeznek.

Forrás: EPA

Az elmúlt évben az EPA kutatói már felhívták a figyelmet a mihamarabbi lépések szükségességére, de ekkor a Bush-kormány nem tett semmit, amit azzal indokolt, hogy azok negatívan befolyásolnák az amerikai gazdaságot, valamint munkahelyek megszűnését vonnák maguk után. Napjainkban felerősödtek azok a vélemények, melyek szerint a Bush-kormány nyolc éve jelentős lemaradást eredményezett a klímaváltozás elleni küzdelemben az USA számára.

Barbara Boxer demokrata szenátor szerint az USA-ban is célravezető és rugalmas megoldást jelentene egy piacalapú, kvótakereskedelmen alapuló erős gazdaság megalapozása. A kvótakereskedelem bevezetésével azok a cégek, amelyek a megengedettnél több szennyezőanyagot bocsátanának ki, krediteket vehetnének azoktól a cégektől, amelyek kibocsátása elmarad a megengedett értékektől.

A Kongresszus döntésétől függetlenül az EPA által készített tanulmányoknak komoly befolyással kell bírniuk a politikai életben. Ugyanis a felvázolt célkitűzések, mint például a szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékos csökkentése a század közepére, nehéz, kihívásokkal teli időszakot jelent az amerikai ipar számára. Így a kérdés továbbra is fennáll, hogy a tervezett lépések valóban elegendők és hatásosak lesznek-e.